Iz drugih medija: Iz godine u godinu sve više diplomiranih na području Virovitičko-podravske županije

Iz godine u godinu sve je više diplomiranih na području Virovitičko-podravske županije, zahvaljujući Visokoj školi Virovitica. Plan je da ovaj grad postane veleučilišni grad – a da od prestižne titule nisu daleko.

Mladi programeri za život se pripremaju u virovitičkoj visokoj školi za menadžment. Nastave li ovako bit će dio pozitivne statistike s jako velikim porastom visokoobrazovanih. Povećanju diplomiranih studenata za 200 posto pridonio je novi studentski dom financiran novcem iz EU fondova kao i restoran koji je financirala županija.

– Mi se trudimo da stipendiramo studente koji su ovdje, ali i studente koji studiraju izvan županije. Imamo 13 stipendija po 800 kuna, ali to su stipendije svi koji su se prijavili dobili su, da je bilo više prijava još bi stipendija dali – kazao je za RTL Igor Andrović, virovitičko podravski župan.

– U ovoj akademskoj godini imamo 418 studenata upisanih. Negdje 45% je s područja županije, a 55 % izvan virovitičko podravske županije – kazao je Oliver Jukić, dekan Visoke škole za menadžment.

U Virovitičkom poduzetničkom inkubatoru rađaju se neki novi poduzetnici koji će svakako trebati dobro obrazovan kadar.

– Planovi su nam da za 2 godine pokrenemo to na novim prostorima gdje ćemo onda zapravo trebati s Visoke škole kadrove za potrebe prodaje, proizvodnje – kazao je Bruno Marić, direktor tvrtke za proizvodnju salveta.

U inkubatoru je i ekipa iz Plave tvornice – tvrtke za izradu mobilnih aplikacija i web stranica. Njihova je aplikacija za nacionalnu i sveučilišnu i knjižnicu osvojila 3. mjesto na svjetskom natjecanju. A budući programeri s početka priče već sada imaju priliku kod njih odlaziti na praksu.

– Mi zapravo jako puno očekujemo od smjera računarstva na kojima smo i jako puno radili i lobirali da se taj smjer otvori u Virovitici. Baš zato što je uvijek velika potreba za kadrovima računalnog smjera – kazao je Matej Sudar, kreativni direktor Plave tvornice.

Čini se da je došlo vrijeme da se virovitička pamet i start-upovi svrstaju uz bok onim najboljima u svijetu. (vijesti.rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content