Kuća, pos’o, kuća: Uspješne žene otkrile kako uspjevaju uskladiti posao i obitelj

U povodu Dana žena Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije, SOS Virovitica i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova grada Virovitice održali su tribinu pod nazivom „Kuća, pos’o kuća“. Tom su prigodom u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici okupili žene iz različitih djelatnosti koje su prisutnima govorile o svojim životnim iskustvima i poslovnim dostignućima. O tome kako uspijevaju uskladiti svoje poslovne i obiteljske obveze govorile su zamjenica gradonačelnika grada Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, poduzetnica Dubravka Šenjug, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Blaženka Novosel i kazališna glumica Snježana Lančić.

IMG 1707 Medium 1

Prema riječima Dese Kolesarić, predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije i Udruge SOS Virovitica, da bi žena uspjela mora se potruditi daleko više nego muškarac. – Ako govorimo o položaju žena u Hrvatskoj, slobodno mogu reći da to izgleda ovako: najveći dio ih je nezaposlen, rade za 12 posto manju plaću, na poslu su spolno uznemiravane i imaju diskriminatorne intervjue za zapošljavanje – rekla je D. Kolesarić dodajući kako su žene uz poslovne zahtjeve opterećene i obiteljskim poslovima, a nemaju potporu društva kako bi uspjele.

Isto tako vrlo često imaju osjećaj da moraju birati između majčinstva i posla, jer i jedno i drugo zahtijevaju puno odricanja. – Ravnopravnost spolova je društveno pitanje o kojemu bi trebali govoriti svaki dan. Moramo inzistirati da tržište rada bude fleksibilnije i da prati zaposlenike u svim životnim fazama. Jer nije isto ako je žena majka s malom djecom, a nema vrtića koji prate njezine potrebe i odgovarajućih servisa kome bi mogla povjeriti dijete. Moramo nešto u društvu posložiti kako bi promijenili takvu situaciju – zaključuje D. Kolesarić.

Na kraju, čestitku povodom Dana žena uputio je zamjenik gradonačelnika Damir Marenić koji je, zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alenom Bjelicom, svim damama podijelio ruže.

(www.icv.hr, ml)
[g-gallery gid=”445430″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content