MORH pozvao muškarce na obavezan upis u vojnu evidenciju

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske pozvalo je sve muške osobe, hrvatske državljane rođene 2000. godine i starijih godišta, a koji dosad nisu upisani, da se radi uvođenja u vojnu evidenciju jave u Područne odsjeke za poslove obrane prema mjestu prebivališta. Iz MORH-a ističu kako je riječ o zakonskoj obvezi redovitog godišnjeg upisa u vojnu evidenciju prema Zakonu o obrani.

Dakle, upis u vojnu evidenciju obvezan je za sve hrvatske državljanine – muškarce koji u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a imaju prebivalište na području Republike Hrvatske.

Na poziv za upis u vojnu evidenciju obvezni su se odazvati i hrvatski državljani koji borave u inozemstvu, a uvođenje u vojnu evidenciju mogu provesti putem diplomatske misije ili konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u kojoj borave. Ovisno o mjestu prebivališta i zakazanom terminu, upisi u evidenciju obavljaju se u Odsjecima za poslove obrane, a prilikom dolaska pozvani muškarci moraju predočiti osobnu iskaznicu ili domovnicu i OIB.
Svi pozvani, bez obzira jesu li dobili pojedinačni poziv ili ne, obvezni su odazvati se, a eventualnu spriječenost trebaju javiti Područnom odsjeku za poslove obrane osobno ili preko roditelja ili članova uže obitelji.

Detaljnije informacije o upisima u vojnu evidenciju potražite ovdje.

(www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content