Muzej Petra Preradovića obišao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković

Rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici podignuta je u 18. stoljeću. Kuća sama po sebi kao stara građevina posebnog stila za ovaj kraj predstavlja veliku povijesnu vrijednost, ali ona je istovremeno i puno više od toga – svojevrstan spomenik kulture budući da se u njoj 19. ožujka 1818. godine rodio Petar Preradović, jedan od najvećih hrvatskih pjesnika. Kuća je za vrijeme Vojne krajine služila kao graničarska “štacija”. Nakon razvojačenja u drugoj polovici 19. stoljeća pa sve do pred četrdesetak godina u njoj je bila smještena lugarnica, a posljednjih godina pred obnovu služila je kao skladište poljoprivredne zadruge. Sredinom 1909. godine je obnovljena i na nju je postavljena spomen-ploča od bijelog mramora (profilirana, s reljefnim portretom – odljevom Rendićevog portreta s nadgrobnog spomenika u Mirogojskim arkadama i tekstom: U ovoj kući rodio se / hrv. pjesnik / Petar Preradović / 19. III. g. 1818. / Postavio hrv. narod / 1909.).

U Preradovićevoj rodnoj kući, zaštićenoj kao spomeniku kulture, smješten je muzejski postav koji kronološki predstavlja život i pjesnikovo djelovanje. Uoči proslave obilježavanja 200. rođendana Petra Preradovića muzej je obišao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te se upisao u knjigu dojmova.

Kako se pjesnikova kuća već odavno nalazi u trošnom stanju, pokrenuta je inicijativa o njenoj obnovi te pretvaranjem u suvremeni, moderni, multimedijski izložbeni prostor.
Moglo se to čuti i na nedavnoj početnoj konferenciji EU projekta Općine Pitomača (partner je mađarski grad Csurgo) iz programa prekogranične suradnje Hrvatska – Mađarska pod nazivom „Preradović i Csokonai – proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području“. Projekt su pripremili stručnjaci Županijske razvojne agencije VIDRA, a ukupna vrijednost projekta iznosi 11.226.725,55 kuna. (www.icv.hr, zc)

[g-gallery gid=”447097″ random=”1″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content