Općina Sopje na natječaj Hrvatske turističke zajednice prijavila dvije manifestacije

Općina Sopje prijavila je dvije manifestacije na natječaj Hrvatske turističke zajednice, “Mijoljska potkova” i “Ribarski dan na rijeci Dravi”, na kojima će se njegovati tradicija i običaji sopjanskog kraja.

“Mijoljska potkova” manifestacija je koja se od 2008. godine održava u malom slavonskom selu Gornje Predrijevo smještenom u općini Sopje koje broji tek nešto više od 50 stanovnika. Izvornost, povijest, te konjička tradicija obilježila je Slavoniju dugi niz stoljeća, zato Gornje Predrijevo na ovoj manifestaciji, koja je izvorno slavonska, svake godine pohodi više od 1000 posjetitelja svih generacija, a koji imaju priliku vidjeti konjske zaprege kako prolaze kroz selo, tradicionalna jela sopjanskoga kraja, te kulturni i glazbeni program. Manifestacija se svake godine održava nedjeljom u tjednu zaštitnika mjesta svetog Mihovila (ove godine 30. 9.) i stoga cjelodnevni program počinje svetom misom u 11 sati, nakon koje slijedi povorka s konjskim zapregama kroz selo. Službeno otvorenje je u 14 sati na hipodromu “Majda” gdje posjetitelji pozdravljaju sve sudionike i izlagače na manifestaciji. Konjička natjecanja se održavaju u 3 kategorije: western jahanje, zaprege i galopske utrke. Nakon toga slijedi gastro, kulturni i zabavni program.
14570222 1794267040849620 7802802182556455068 n

Na jednome od najljepših dijelova UNESCO-vog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav na rijeci Dravi, nedaleko Sopja, održat će se 3. lipnja spoj ribičke tradicije sa ribljim delicijama, eno-etno, te gastro sadržaja uz koji će bošpor kao tradicionalno jelo napokon oživjeti. Uz sudjelovanje ribičkih udruga sa šireg područja općine Sopje, posebno će se istaći sopjanski folkloraši čija je nošnja zbog kolorita i uzoraka ušla u povijest svjetske etnologije. Tradicionalno ribolovno natjecanje obogatit će etno-eno, kulturno-umjetničkim i gastro sadržajima. Posjetitelji će imati priliku probati domaći fiš i šarana na rašljama, a na “velikoj pozornici” promovirat će se tradicionalno sopjansko jelo bošpor, koje je jedno od najzatajnijih tradicionalnih delicija. Cjelodnevni program nastavit će se i navečer uz pjesmu, ples, zabavu, folkloraše i domaću tamburicu. Posjetitelji iz cijele regije nakon programa imati će priliku putovati čamcima do prenoćišta, hostela “Dravska priča” u Noskovcima.
(www.icv.hr,df)

[g-gallery gid=”445683″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content