POPUT NAŠIH BAKA I DJEDOVA Djeca i odrasli učili kako iglicom, skalpelom i koncem ukrasiti pisanicu

Kako se uz pomoć iglice i skalpela na površini pisanice obojenom starinskom tehnikom (lupinama – ljuskama luka) mogu izraditi maslačci, rombovi ili trokuti, naučili su danas (subota) mlađi polaznici radionice u Gradskom muzeju u Virovitici. Djecu i odrasle voditeljica i kustosica Jasmina Jurković Petras iskusno je vodila kroz tradicijske tehnike ukrašavanja pisanica, po uzoru na naše bake i prabake.

Djeca su pisanice ukrašavala struganjem, uz pomoć iglica i skalpela. Oni mlađi, jaja su ukrašavali drvenim bojicama i flomasterima. Odrasli su isprobali tehniku krpanja jaja, gdje su na ispuhanim jajima vezli motive od pamučnog konca.

– Riječ je o tradicijskim tehnikama ukrašavanja koje su njegovale naše bake i prabake, a želja nam je da ih korisnici danas prepoznaju i upotrijebe, na pisanicama modernih boja. Svaka tako ukrašena pisanica predstavlja unikatan dar drugima – objasnila je voditeljica radionice, kustosica Jasmina Jurković Petras, dodajući kako je iskusnim rukama za jedno naoko komplicirano ukrašeno jaje trebalo tek nešto više od sat vremena.

Nekad, žene su taj divan unikatan posao radile u društvu, izmjenjivale su pritom iskustva, pričale i uživale, poručila je voditeljica, a i danas je to metoda, rad koji opušta, potiče kreativnost i stvara prekrasan dar za Uskrs.

U osmišljavanju ukrasa uživali su Jan, Eva, Rita, Mila, Tina, Katja, Petra…
Pisanice koje su djeca i odrasli danas izradili na radionici u utorak će putem tzv. jajomata biti podijeljene prolaznicima.

(www.icv.hr, mlo)

[g-gallery gid=”447695″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content