SURADNJA POLICIJE I GRAĐANA: Pronašli ukradeni automobil, trebao je poslužiti za pljačku?

Virovitičanin Ivan Radenić bio je krajem siječnja ove godine žrtva lopova koji su mu ukrali Ford Mondeo iz dvorišta. Ivan ima vulkanizersku radionicu u Ulici M. Kraljevića, u dvorištu je uvijek nekoliko automobila, kaže, a tog nesretnog ponedjeljka o glavu mu se obilo povjerenje u ljude. Jer, u automobilu je ostavio ključeve, a bila je to prilika koju lopovi nisu propustili – Ford je u kratkom roku nestao.

– Tog zimskog predvečerja bio sam u kući zajedno sa suprugom. Sjećam se da mi se učinilo da čujem zvuk svog automobila, ali iz daljine, tako da nisam obraćao pozornost. U posljednje vrijeme, radi praktičnosti, imao sam naviku ostaviti ključeve u autu, valjda sam postao komotan i imao previše povjerenja u ljude – kaže nam Ivan. Nakon krađe, rano ujutro, Ivan je shvatio da njegovog Ford Mondea nema i da nije riječ o šali u kojoj su ga iz fore premjestili kolege ili poznanici.

VIŠEDNEVNA ZASJEDA

Prijavio je krađu policiji, a ona je odmah reagirala, obavijestila sve policijske uprave u Hrvatskoj, kao i medije te zatražila pomoć građana u potrazi za ukradenim vozilom. Prolazili su dani. Policija, krim-policija, interventna, ali i građani te Ivan sa svojim prijateljima, svi su tražili automobil i dojavljivali svježe informacije istražiteljima. Automobil kao da je propao u crnu zemlju.

No uskoro je otkriveno da je neko vrijeme bio parkiran u Virovitici, u blizini Bikane, u nedovršenom objektu. S tog su ga mjesta lopovi uz pomoć traktora izvukli iz snijega, pritom oštetili branik i svjetla te ga prevezli u napuštenu garažu u Breziku.

Ondje je, kako neslužbeno doznajemo, čekao novu priliku – trebao je poslužiti u navodnoj pljački i razbojništvu, a nakon toga najvjerojatnije završiti zapaljen na nekom odlagalištu. No, policija je imala druge planove.

Nakon višetjednih obavijesnih razgovora sa stotinu osoba, potrage, analizom tragova i krugom koji se sve više zatvarao oko sumnjivaca, odlučili su u zasjedi dočekati lopove prije novog premještanja automobila.

Krim inspektor Alen Raptavi kaže kako je u višetjednoj suradnji bila riječ o zajedničkoj i koordiniranoj akciji krim policije PP Virovitica, interventne i temeljne policije, ali i građana bez kojih policija ne bi imala dovoljno informacija. Upravo je on, koji je preuzeo slučaj krajem siječnja, prošlog četvrtka u zasjedi uhvatio osumnjičene koje dovode u vezu sa ukradenim automobilom.

– Zasjeda je trajala nekoliko dana. U četvrtak, baš u mojoj smjeni, nešto iza 18 sati, kada su mnogi građani, uključujući i policiju bili na humanitarnom turniru, dva su muškarca, jedan 23. godišnjak i jedan maloljetnik kroz gustiš stigli do objekta u kojem se nalazio ukradeni automobil. Došli su preko polja, a nekoliko stotina metara prije, odbacili su bicikle s kojima su se dovezli.

Kolega i ja čekali smo ih u stražnjem dijelu objekta, skriveni i u tišini. Kada su nam se dovoljno približili, iskoristili smo efekt iznenađenja i uhitili ih na licu mjesta – rekao je inspektor A. Raptavi. Na vijest da mu je automobil pronađen, iako s manjim oštećenjima, Ivan R. nije mogao sakriti zadovoljstvo.

U KONTAKTU S POLICIJOM

On i inspektor bili su cijelo vrijeme u kontaktu, kaže. – Toliko telefonskih poziva i obavještenja i dogovora i svega ostalog, svaka čast čovjeku što me je trpio. Isto tako zahvaljujem svim prijateljima na prikupljanju informacija, pogotovo prijatelju A.V., bez kojeg ova priča ne bi bila potpuna.

Policija je zaista odradila poseban posao i od srca im hvala. Meni je ovo dobra lekcija – ne ostavljaj ključeve u automobilu  – rekao je novinarima Ivan R., koji je zahvalu uputio i putem svog profila na društvenim mrežama. Zahvalu građanima na pomoći uputio je i inspektor A. Raptavi.

Načelnik PU Virovitičko-podravske Siniša Knežević ističe kako su svojim angažmanom i pomoći policiji građani dali ogroman obol istrazi i pomogli u otkrivanju počinitelja u ovom slučaju.

U nešto više od mjesec dana, ovo je drugi put da su građani svojim angažmanom značajno pomogli policiji u istrazi. Budući da je automobil, kako se nagađa i prema neslužbenim informacijama, trebao poslužiti za novu pljačku, uloga građana u ovom slučaju još više dobiva na važnosti.

(www.icv.hr, bs, mlo)

Automobil 1

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content