Svečana sjednica Skupštine Udruge proizvođača Slavonskog meda u petak 2. ožujka

U petak 2. ožujka, s početkom od 14,00 sati, u dvorani Viro Visoke škole Virovitica, održat će se svečana sjednica Skupštine Udruge proizvođača Slavonskog meda.

Naime, Europska komisija je 9. siječnja ove godine donijela Provedbenu uredbu kojom se nalaže upis Slavonskog meda u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Tom uredbom završen je postupak registracije Slavonskog meda na razini EU i otvorena je mogućnost prelaska u iduću fazu i postupak konkretne realizacije projekta za zainteresirane pčelare (upis, certificiranje i edukacija korisnika/pčelara te označavanje meda EU markicom kvalitete).

Inicijativa za zaštitu meda krenula je 2014. godine upravo iz Virovitičko-podravske županije, od tadašnjeg župana, današnjeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića te državnog tajnika Tugomira Majdaka. Osnovana je stoga i Udruga proizvođača slavonskog meda, na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, s 44 osnivača iz najprije pet slavonskih županija, a pridružili su im se kasnije i Bilogorsko-podravska te Grad Novska. Na skupštini se očekuje dolazaka ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. (www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content