Udruga voćara VPŽ: Loše vremenske prilike utjecat će na ovogodišnji urod voća

Udruga voćara Virovitičko-podravske županije održala je u restoranu Strukovne škole u Virovitici redovnu godišnju skupštinu na kojoj je predsjednik udruge Stanislav Suhanek podnio izvješće o radu ove udruge koja broji četrdesetak članova i uglavnom se bavi uzgojem jabuke na ukupnoj površini od oko 200 hektara. Kako je istaknuto u izvješću, prošla je godina za voćare bila prilično plodna, a veleprodajna cijena jabuke kretala se od 2 do 4 kune. Što se budućnosti voćarstva tiče, zaključak je da će u ovoj branši moći opstati samo oni voćari koji budu redovito ulagali u kvalitetu svog proizvoda te se pridržavali svih pomotehničkih mjera, te investirali znatna sredstva u zaštitu svog voća od nepovoljnih vremenskih uvjeta.

-Brine nas ova godina koja je zbog lošeg vremena loše krenula, tako da ne znamo na čemu smo, ni kakve će biti cijene, ali siguran sam da će imati veliki utjecaj na cijenu voća. Znamo da je voće kultura koja je najosjetljivija na vremenske nepogode i nagle promjene vremenskih prilika, tako da uslijed toga možemo očekivati i velike štete. Što se tiče voćarstva te isplati li se time baviti, to je već drugo pitanje. No, odgovorno tvrdim da za to nisu pod svaku cijenu potrebne velike površine voća, nego kvaliteta, tako da je i dva hektara kvalitetnog voća dovoljno. Od tih dva hektara ne može se živjeti, ali zarada dodana nekom drugom prihodu može osigurati daljnja ulaganja i solidan život – rekao je predsjednik Udruge voćara VPŽ Stanislav Suhanek.

Skupština je kao i svake godine počela s edukativnim predavanjima, a ove godine predavanja na temu novih mjera poticaja za poljoprivrednike održali su djelatnici Savjetodavne službe VPŽ te predstavnici tvrtki iz Donjeg Miholjca i Biograda na Moru. Na skupštini su nazočili i župan Igor Andrović, njegov zamjenik Darko Žužak te gradski pročelnik Siniša Palm koji su voćarima obećali i daljnju dobru suradnju te pomoć pri rješavanju problema.
(www.icv.hr, bs)
[g-gallery gid=”446274″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content