VELIKI ČETVRTAK Simbolično pranje nogu poziv je svim vjernicima na poniznost i služenje drugima

U punoj župnoj crkvi sv. Roka u Virovitici vjernici su večeras proslavili Misu večernje Gospodnje, odnosno Veliki Četvrtak, kada se Crkva diljem svijeta spominje ustanovljenja Euharistije, prve mise koje je Isus slavio sa svojim učenicima u Jeruzalemu, prije negoli će biti izdan i ubijen.

Simboličnim pranjem nogu vjernika, koji na obredu predstavljaju apostole, svećenici uprizoruju tren kada je Isus svojim učenicima oprao noge i pozvao ih na služenje jedni drugima. Učinio je to i župnik fra Rozo Brkić, koji je u propovijedi naglasio važnost poniznosti, služenja jednih drugima i oproštenja u svakodnevnom životu.

Jer, to je temelj zajedništva na kojem se gradi Crkva, poručio je fra Rozo Brkić. Misa, čije se utemeljenje večeras slavi diljem svijeta, dodao je, na svojevrstan način obvezuje svakog vjernika da na nju dolazi „pune duše“.

– I sa svojim mukama, križevima, s tugom koju je nemoguće nositi sam, i s trenutcima i ljudima kojima je teško oprostiti. Jer, večeras nam Isus pokazuje da učenicima pere noge, da je blizu svakome, pa i onome koji ne želi Njegovu pomoć, i onome koji će ga izdati. Samo oni koji otvore srce, mogu osjetiti Njegovu ljubav, njegovo milosrđe koje nas može promijeniti i koje nam može pomoći u našim križevima – rekao je fra Rozo Brkić, dajući niz primjera iz svakodnevnog života.

Apelirao je na vjernike da mole za svećenike, budući da se ovom misom obnavlja i ustanovljenje svećeničkog reda. Nakon večernje mise, vjernici su ostali u molitvi, tzv. bdijenju, po uzoru na apostole koji su Isusa pratili u Getsemanski vrt.

Sutra se u 9 ujutro moli križni put, nakon kojega vjernici tijekom cijelog dana mogu odati počast Križu, u molitvama i klanjanju, a obred Muke Gospodnje, drugi dio velikog Vazmenog Trodnevlja, bit će u 17.30 sati.

(www.icv.hr, mlo)

[g-gallery gid=”448655″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content