VIROVITICA VS. GAČCI: Hoće li jastreb Hlapić biti dobitni as u rukavu?

Graktanje kao iz horor filmova, grančice posvuda, razvučeno smeće i ostaci hrane virovitička su stvarnost otkako su gačci postali naši sugrađani. Ove inteligentne ptice slične vranama već godinama teroriziraju građane „obilježavajući“ izmetom prolaznike, automobile, bicikle i sve što im se nađe na putu. Nadležne službe već su nekoliko puta do sada pokušale natjerati gačce da se isele, no bezuspješno.

gačci 6 Custom

Proteklih dana mogli smo čuti pucnjeve iz startnih pištolja plašljivaca kojima su nadležne službe pokušale zaplašiti gačce, spriječiti njihova gniježđenja i protjerati ih iz središta grada. Već svijena gnijezda s drveća su uklanjana vatrogasnim šmrkovima, no već sljedećeg jutra krošnje su ponovno pune, novih gnijezda. Posebice im se sviđaju platane ispred crkve sv. Roka na koje se s „guštom“ iznova vraćaju. O pločniku ispred crkve ne trebamo niti govoriti, dovoljno je reći da ne možete prošetati tim dijelom grada a da ne nagaziti „na minu“.

No, Virovitica ima asa u rukavu, Harrisovog jastreba Hlapića. U pomoć gradu priskočili su Vitold Košir i njegov jastreb kojemu je cilj protjerati gačce iz središta grada.

jastreb hlapić Custom

– Motamo se po trgu i pokušavamo malo uznemiriti gačce kako bi se iselili iz središta grada. Mi smo još jedna mjera uz sve što je Grad do sada poduzeo – rekao nam je Vitold K. potičući Hlapića da napravi još jedan krug iznad crkve sv. Roka i kao pravi prirodni neprijatelj uplaši naporne gačce. Naime, po prirodi stvari sam pogled na jastreba trebao bi im tjerati strah u kosti, a to će, nadaju se iz Gradske uprave, biti dovoljno da naši pernati „sugrađani“ pronađu nova stabla za gniježđenje izvan središta grada.

gačci 1 Custom

A ukoliko ni Hlapić ne bude dovoljan, u Odsjeku za komunalne poslove i graditeljstvo pri Upravnom odjelu za komunalne poslove prostorno uređenje i graditeljstvo grada Virovitice imaju dodatnu mjeru – orezivanje platana.

– Zaplašivanje se provodi s ciljem sprječavanja njihova gniježđenja u središtu grada. U konačnici, u planu je i orezivanje platana, samo 10 posto lisne mase, ispred crkve sv. Roka. Očekujemo da ćemo kombinacijom već provedenih i ovih novih metoda riješiti problem s gačcima u središtu grada – govori nam Slađana Lazić, voditeljica Odsjeka.

Budući da svi dosadašnji napori nisu urodili plodom, ostaje pitanje je li u bitci protiv gačaca jastreb Hlapić dobitni as u rukavu?! (www.icv.hr, ml; foto: M.Rođak)

gačci 3 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content