Župan Andrović Zavičajnom muzeju Slatina poklonio originalne partiture slatinskog skladatelja „Polja podvučena plavim“

U Zavičajnom muzeju Slatina, održana je komemoracija povodom smrti Milka Kelemena. Ovaj istaknuti Slatinčanin, umro je u četvrtak, 8. ožujka, u 94. godini života u Stuttgartu. Bio je skladatelj, profesor, pokretač Muzičkog biennala Zagreb i antologijska persona suvremene europske glazbene scene, dobitnik mnogobrojnih priznanja, kao i Porina za životno djelo.

Biranim riječima, o Milku Kelemenu je između ostalih govorila ravnateljica Zavičajnog muzeja Slatina Dragica Šuvak, a komemoraciji su uz župana Virovitičko-podravske županije, Igora Androvića i njegovog zamjenika Marija Klementa, nazočili i zamjenik gradonačelnika Slatine Bojan Plantak, kao i predsjednik Gradskog vijeća Slatine, Dario Vrbaslija.

IMG 6569

Tom prigodom, nazočnima se obratio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Danas se sjećamo Milka Kelemena, velikog čovjeka čiji su korijeni, ovdje u Slatini, gradu njegovog rođenja i djetinjasta i kog je životni put odveo u veliki svijet. Bio je najpoznatiji hrvatski avangardni skladatelj, ali i nadasve veliki čovjek koji je volio svoju Slatinu, kojoj se uvijek rado vraćao. Slatina mu je uzvratila nazvavši po njemu Glazbenu školu, kao i glazbeni festival koji se svake godine održava i nosi njegovo ime. Ponosan sam što je njegov životni opus prepoznala Virovitičko-podravska županija koja mu je dala Zlatnu plaketu za ukupno životno djelo i doprinos razvoju moderne hrvatske glazbe – istaknuo je župan Andrović.

U sjećanje na neponovljivog skladatelja, župan Andrović je ravnateljici Dragici Šuvak uručio originalne rukom pisane partiture Milka Kelemena za „Polja podvučena plavim za violinu i glasovir“ koje je slatinski skladatelj posvetio Virovitičko-podravskoj županiji 1998. godine, a u povodu 150 godišnjice održavanja obnoviteljske skupštine stare Virovitičke županije održane 1848. godine u nazočnosti bana Josipa Jelačića.

IMG 6572

– Neka Zavičajni muzej Slatina trajno čuva uspomenu na njegovo djelo „Polja podvučena plavim“ kako bi ono postalo dio stalnog postava zbirke Milka Kelemena – zaključio je župan Andrović koji je još jednom izrazio saučešće obitelji Kelemen te se potom upisao u knjigu sjećanja. (www.vpz.hr)

IMG 6637

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content