Dani medijske pismenosti: Predavanja u Virovitici, Slatini i Suhopolju o dobrim i lošim stranama tehnologije, o privatnosti i prepoznavanju lažnih vijesti

Medijska pismenost jedna je od ključnih vještina za život u 21. stoljeću, potrebna jednako i djeci i odraslima, da bi znali medije koristiti za svoje i opće dobro. Da bi što više djece dobilo priliku upoznati se s osnovama medijske pismenosti, Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, u suradnji s brojnim partnerima i medijskim kućama pokreću Dane medijske pismenosti. Od 19. do 21. travnja 2018., ali i tijekom cijele druge polovice travnja pa i početkom svibnja odvijat će se brojne aktivnosti i događanja kojima je cilj informirati i educirati djecu, roditelje, nastavnike i odgojitelje o toj važnoj temi i vještini.

U obilježavanje uključile su se i udruge i institucije s područja Virovitičko-podravske županije. Tako će u četvrtak, 19. travnja Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina organizirati predavanje na temu „Djeca i mediji“ o utjecaju i važnosti medija u svakodnevnom životu djece te o pozitivnim i negativnim utjecajima medija na djecu osnovnoškolske dobi. Istoga dana u 18 sati Kulturna udruga KReativa, EDukativa, Aktiva – KrEdA organizira u prostorima Općinske knjižnice u Suhopolju predavanje psihologinje Sandre Matošina Borbaš pod nazivom „Ekrani – opasnost ili pomoć“ namijenjeno roditeljima i odgojiteljima.

U petak, 20. travnja u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica gostovat će dr.sc. Igor Kanižaj, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, potpredsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu i koordinator hrvatskog istraživačkog tima EU Kids Online. Održat će predavanje za učenike od 15 do 18 godina „Kako sačuvati privatnost i prepoznati lažne vijesti u virtualnom svijetu?“. U predavanju će biti riječi o posve novim izazovima zaštite privatnosti u virtualnom svijetu pogotovo kod djece i mladih. Bit će predstavljeni i najčešći primjeri razotkrivanja privatnosti, ali konkretni savjeti, primjeri i radionice kako sačuvati privatnost i prepoznati sve češće primjere dezinformacija i lažnih vijesti kojima smo izloženi i u Hrvatskoj.

(www.icv.hr, medijskapismenost.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content