FOTO: Predstavljena “Hibrid klupa” – djelo učenika Industrijsko-obrtničke škole Slatina

Danas je ispred Industrijsko-obrtničke škole Slatina predstavljena i puštena u rad Hibrid klupa i rasvjetni stup, djelo učenika prvih razreda strukovnih zanimanja mehaničar poljoprivredne mehanizacije i automehaničar, Jurice Šafara, Mate Dorčaka i Davora Kristića, pod vodstvom nastavnika Vedrana Runje.

Na predstavljanje njihovog izuma, došao je i Sandeep Kumar veleposlanik Indije u RH, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić, gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić sa suradnicima, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu VPŽ Vesna Šerepac, ravnatelji škola i gradskih institucija, te učenici.

Nazočne je prije predstavljanja klupe pozdravio ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Mladen Graovac, zahvalivši se svima koji su sudjelovali u ovom projektu, posebno pohvalivši učenike Juricu, Matu i Davora. Pozdravne, i riječi pohvale učenicima, nazočnima su uputili virovitičko-podravski župan Igor Andrović i gradonačelnik Denis Ostrošić, koji su i sami isprobali Hibrid klupu priključivši svoje mobilne uređaje na punjenje.

O projektu

Cilj ovog mini projekta je bio zainteresirati učenike da svojim radom na školskoj praksi mogu sami izraditi nešto sebi korisno i zabavno, te s time povećati kvalitetu praktične nastave i nazočnost na nastavi, učenici su osim što je zadano u nastavnom planu naučili nešto o ergonomiji, tehnološkom slijedu izrade, praktičnom i poduzetničkom razmišljanju, te rješavanju problema.

Nastavne cjeline koje su obuhvaćene su ručna i strojna obrada odvajanjem čestica, zavarivanje, lemljenje, lijepljenje, zakivanje, vijčani spojevi, te zaštita od korozije. Klupa je napravljena većinom od recikliranog materijala (žica, svijetlo, el. komponente). Hibrid klupa i rasvjetni stup su sa integriranim USB ulazom za punjenje mobitela, tableta i sličnih uređaja koji se pune naponom od 5.2V. Klupa ima ukupno 2 metra prostora za sjedenje i sa središnjim rasvjetnim stupom sa 4 je USB vodootporna ulaza sa integriranom redukcijom napona sa 12V ma 5.2V, solarnim panelom od 20W, solarnim regulatorom (10A), solarnom baterijom 55Ah, 12V, dva svjetleća inox vodootporna prekidača, LED svijetom i automatskom prekidačem svijeta sa integriranim luxmetrom.

– Postavljanjem hibridne klupe u krugu škole, a svjesni modernih trendova (mobiteli) nastojimo zadržati učenike na području škole prilikom odmora i slobodnih aktivnosti, te ih poučiti o obnovljivim izvorima energije, osvijestiti ih o zaštiti okoliša, te koristiti klupu kao pokazni primjer budućim naraštajima učenika obrazovnog sektora strojarstva – objasnio ravnatelj Graovac. (www.icv.hr, df)

[g-gallery gid=”452582″ random=”1″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content