Hrvatski branitelji s područja Orahovice odali počast poginulim suborcima u Modriči

U sklopu obilježavanja obljetnica vezanih za Domovinski rat i u sklopu nadolazeće tragične pogibije petorice pripadnika 132. brigade HV Miroslava Međimurca, Zdravka Kevčića, Vlade Golika, Karla Stojakovića i Josipa Klobučara, poginulih 20. 5. 1992. godine u Modriči, branitelji s područja grada Orahovice obišli su mjesta stradavanja, te im odali dužnu počast.

U srijedu, 11. travnja u selu Garevac, pokraj Modriče, obilježena je 26. obljetnica 105. brigade HVO Modriča. Na poziv UDVDR-a HVO Modriča svečanoj obljetnici nazočili su i predstavnici koordinacije udruga grada Orahovice, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić. Upriličeno je polaganje vijenaca, paljenje svijeća i odavanje počasti svim poginulim braniteljima. Ispred Grada Orahovice i koordinacije braniteljskih udruga grada Orahovice, vijence su položili Damir Vratković, Miroslav Milovuković i Dalibor Perić koji je i rođen u Garevcu.

GAREVAC 11.04.2018 13

Malo je gradova u Bosni i Hercegovini čije je pučanstvo pretrpjelo toliko strahota i užasa kao Modriča i okolna sela. Procjene iz svibnja 1992. godine govore o najmanje pet stotina civilnih žrtava četničkog divljanja, među kojima puno žena i djece. Veliki broj pučanstva ovog razorenog grada vodi se kao nestalo, a u Modriči su nakon oslobađanja, početkom lipnja, pronađene tri masovne grobnice u kojima su bezumnici iz redova srpskog naroda pokušali prikriti svoje zločine. Potresne slike Modriče tjednima su bile udarne vijesti na hrvatskoj, austrijskoj i njemačkoj televiziji. O razmjeru stradavanja govori i podatak da je samo modrička 105. brigada imala 190 poginulih.

Za sve žrtve poginule u obrani Modriče služena je sveta misa u mjesnoj crkvi u Garevcu, a u Mjesnom domu je upriličen zajednički ručak uz obraćanje dužnosnika federacije BIH i Nenada Križića s hrvatske strane.

Između udruga iz BiH i Orahovice, dogovorena je daljnja suradnja kako bi zajednički organizirali obljetnice vezane za Domovinski rat. (ADF;MM)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content