KUD Crkvari čuva tradicijsku i kulturnu baštinu Orahovice

Kulturno-umjetničko društvo Crkvari održalo je redovnu, godišnju, izvještajnu skupštinu. U sklopu izvješća o radu, predsjednik Društva Ivica Podboj izrazio je zadovoljstvo uspješno realiziranim prošlogodišnjim, programskih sadržajima te naglasio kako je KUD u prošloj godini imao 16 nastupa folklorne i 19 pjevačke skupine diljem Hrvatske gdje je posebno istaknuo nastup na Litu folklora u Svetom Filip Jakovu te u inozemstvu, u Francuskoj i Monaku, gdje su nastupili i ispred kneževe palače.

-Naše gostovanje u Francuskoj su realizirano je zahvaljujući sredstvima dobivenima po natječaju Ministarstva kulture za Programe međunarodne kulturne suradnje, a sve ostalo pokrili smo vlastitim i sredstvima dobivenim iz gradskog Proračuna. Moram se zahvaliti voditeljima, folklorne skupine Andriji Bačiću, pjevačke skupine Dušku Topiću, te dječje folklorne skupine Kristini Nerovčić koji su odradili veliki posao. Sa zadovoljstvom naglašavam da problem osipanja i pomlađivanja članstva nije u potpunosti zahvatio naše društvo posebno kada je riječ o ženskim članovima. Opstojnost i normalno funkcioniranje nisu upitni, posebno uz činjenicu sjajnog rada i brojnosti članova malog folklora – rekao je Podboj.

0904kudcrkvari1

Na Skupštini je iznesena i novina o pokretanju kuharske sekcije koja je već ostvarila zapažene rezultate na kuharskim natjecanjima u Orahovici, Šljivoševcima i Feričancima. Uz brojne nastupe, članovi KUD-a posebno su ponosni na organizaciju središnje manifestacije, Crkvaračkog prela, a za financijsku potporu u prošloj su godinu prijavljena tri projekta i to Gradu Orahovica za financijsku potporu manifestaciji Crkvaračko prelo i promicanje kulturne baštine, te spomenuti projekt Ministarstvu kulture, za promicanje međunarodne kulture suradnje i na zadovoljstvo Društva, sva tri su realizirana. Predsjednik Podboj istaknuo je dobru suradnju KUD-a s Mjesnim odborom i DVD-om Crkvari, Gradom i Turističkom zajednicom Orahovica, kojima je , kao i sponzorima i poduzetnicima koji sponzorstvom pomažu KUD-u pri putovanjima, izrazio zahvalnost.

-Plan rada u tekućoj godini bit će usmjeren na očuvanje i njegovanje kulturno-umjetničkog nasljeđa, u planu je uključivanje novih članova, nabava nošnji i glazbala, poticanje rada malog folklora i nastavak redovnih proba i vježbi s folklorašima i pjevačima te sudjelovanje na manifestacijama i događanjima diljem Lijepe naše. Uz organizaciju 22. Crkvaračkog prela, želja nam je ove godine dati i veći naglasak organizaciji smotre folklora u Crkvarima za blagdan zaštitnika mjesta, svetog Lovre – istaknuo je predsjednik I. Podboj. Rad društva pozdravili su predstavnici KUD-ova iz Orahovice, Šljivoševaca, Velimirovca, predstavnik Grada Orahovice Milan Babac te u ime Folklornog ansambla iz Slavonskog Broda i Upravnog odbora Hrvatskog sabora kulture Josip Perčević.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content