Održan sastanak Radne skupine za poljoprivredu na kojem se govorilo o novodonesenom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu

U srijedu, 11.travnja, u prostoru Hrvatske zajednice županija okupili su se članovi Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj. Glavna je tema sastanka bio novodoneseni Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji donosi značajne promjene za jedinice regionalne i lokalne samouprave. Osim članova, sastanku su iz Ministarstva poljoprivrede prisustvovali državni tajnik Tugomir Majdak te Snježana Kraml i Silvija Runje, koji su pomogli u tumačenju i razjašnjavanju nedoumica nastalih donesenim Zakonom. Virovitičko-podravsku županiju je predstavljao v.d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Dario Ripli.

Između ostalog, novim je Zakonom predviđeno vraćanje ovlasti raspolaganja državnim zemljištem jedinicama lokalne i regionalne samouprave tako da će država zemljište davati jedinicama u zakup. Članovi Radne skupine na čelu s voditeljem Andrijom Matićem, izrazili su stavove oko određenih članaka Zakona, a kao jedna od točaka rasprave bilo je i donošenje Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, koje jedinice lokalne i regionalne samouprave moraju donijeti u roku od tri mjeseca od donošenja Zakona, odnosno do 9. lipnja ove godine i koji će biti obvezujući za jedinice lokalne samouprave. Nadalje, kroz razgovor s predstavnicima Ministarstva razriješili su pitanje donošenja mišljenja o Programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, koje će u budućnosti odobravati nadležni pročelnik. Razgovaralo se i o pitanju cijena najma i povratu uloženih sredstava kod zemljišta za koja su potrebne dodatne sanacije, u smislu malčiranja i sličnih postupaka te o pravilniku kojim se propisuje potrebna dokumentacija za osnivanje prava građenja i služnosti na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske. Nužnost što skorijeg donošenja tog pravilnika prepoznata je od predstavnika Ministarstva.

Za kraj dodajmo i kako je za dva tjedna zakazan sastanak članova Radne skupine za poljoprivredu s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom povodom Zakona o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. (www.hrvzz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content