Održan znanstveni skup u čast Virovitičanina Stjepana Zimmermanna, jednog od najznačajnijih hrvatskih filozofa

Grad Virovitica organizirao je suradnji s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu, u virovitičkom Kazalištu znanstveni skup u čast Virovitičanina Stjepana Zimmermanna, jednog od najznačajnijih hrvatskih filozofa. Desetak izlagača, većinom profesori i studenti Fakulteta filozofije i religijskih znanosti iz Zagreba, podsjetilo je na ovaj način javnost na život i djelo Stjepana Zimmermanna. Znanstvenom skupu nazočili su, među ostalima, i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Alen Bjelica, dekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Ivan Koprek, ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej…

OSOBNA KARTA STJEPANA ZIMMERMANNA

Hrvatski filozof i teolog, Stjepan Zimmermann rođen je u Virovitici. U rodnom gradu pohađao je osnovnu školu, a u Zagrebu je maturirao 1903. godine. Pohađao je Studij filozofije i teologije u Zagrebu te Studij teologije u Beču (listopad 1906. _ ožujak 1907.). Diplomirao je 1907. i te iste godine zaređen je za svećenika. Filozofski doktorat stekao je 1910. godine u Rimu. Do 1918. predavao je logiku i psihologiju na Nadbiskupskoj gimnaziji u Zagrebu, a od 1919. do 1946 godine bio je redovni profesor filozofije na zagrebačkom bogoslovnom fakultetu. Dužnost dekana obnašao je akademske godine 1920./1921, a dužnost rektora zagrebačkog Sveučilišta 1923./1924. godine.

Od odlaska u mirovinu 1946. godine, u novim društvenim prilikama, živio je povučeno i mnogo je pisao, no nije objavljivao. Neka Zimmermannovih važnijih djela su: Opća noetika, Kant i neoskolastika, Temelji filozofije, Filozofija i religija.

IVICA KIRIN: STJEPAN ZIMMERMANN OSTAVIO JE VELIK UTISAK NA HRVATSKU FILOZOFIJU I POVIJEST

Ideja za organizacijom ovog znanstvenog došla je s kolegija Hrvatska katolička filozofija kojeg na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti predaje profesor Ivan Šestak te studentice Lucije Martinko – Hock, inače Suhopoljčanke. – Sve je krenulo od moje teme za seminar. Kako bih ispunila zadaću, istraživala sam o Stjepanu Zimmermannu, što je dovelo do današnjeg simpozija i jako sam ponosna što smo uspjeli ovo realizirati. Iza Zimmermanna ostala su mnoga značajna djela, a najviše se bavio sa spoznajom teorijske istine i filozofijom kulture, spojem filozofije i religije te psihologije i religije, rekla je članica Organizacijskog odbora ovog znanstvenog skupa Lucija Martinko – Hock.

Ponosan što je domaćinom ovog skupa, bio je i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin. – Stjepan Zimmermann je osoba koja je ostavila velik utisak na hrvatsku povijest i filozofiju. Ponosan sam što smo danas pokrenuli nešto što će postati tradicija u našem gradu, a rješavanjem dodatnog prostora za Državni arhiv u Virovitici, nadam se da ćemo stvoriti i veću podlogu za znanstveno istraživanje, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin. (virovitica.hr)

MG 0120 20180428 113547 20180428 112831

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content