POMOĆ SLAVONIJI Novu halu za Viroexpo i Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu Županija će prijaviti Ministarstvu poljoprivrede

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović najavio je na današnjoj (četvrtak) sjednici županijske Skupštine dva projekta koja će Županija prijaviti direktno Ministarstvu poljoprivrede, a u okviru pomoći pet slavonskih županija kroz „Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem“. Riječ je o novoj hali za međunarodni sajam Viroexpo, vrijednoj više od 10 milijuna kuna te Centru za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, vrijednom oko 30 milijuna kuna. – To nisu pozivi EU ni obični natječaji nego je riječ o pozivu upućenom isključivo pet slavonskih županija, za projekte veće od osam milijuna kuna, a koji će se financirati sredstvima Ministarstva poljoprivrede – objasnio je župan. Za oba projekta koja će prijaviti Županija već ima spremne i građevinske dozvole i zemljišta koje je osigurao Grad Virovitica.

– Hala Viroexpo jako je važan projekt, a riječ je o multifunkcionalnoj hali za promociju poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje. Koristit će se i za razne manifestacije od kojih su najveće Viroexpo i Agroexpo, kao i druge važne manifestacije – rekao je Andrović, dodajući kako će Viroexpo, nakon više od 20 uspješnih godina, konačno dobiti i prostor koji zaslužuje.

Projekt izgradnje hale Viroexpo provodit će se u partnerstvu s Gradom Viroviticom.
Drugi projekt namijenjen je pomoći poljoprivredi, konkretno stočarima i proizvođačima mlijeka. – Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, vrijedan oko 30 milijuna kuna, gradit će se na području Poduzetničke zone III i zasigurno će pridonijeti razvoju stočarstva, mljekarstva i istraživanja.

Uz prvenstveno istraživanje i razvoj u sektoru mljekarstva, ovaj projekt će našim poljoprivrednicima i našim stočarima pomoći će da prerađuju svoje mlijeko, da ne ovise o drugima već da imaju svoju proizvodnju, svoju preradu te uz mlijeko i neke druge mliječne proizvode. Kao Županija tu smo da im pomognemo vezano i za tržište na kojem će plasirati svoje proizvode, no prvenstvena je namjena Centra istraživanje i razvoj – poručio je I. Andrović.

(www.icv.hr, ml, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content