Projekt E.B.M.: Održana radionica etnografskih karakteristika s lijeve strane rijeke Drave

U sklopu projekta E.B.M. (Erasing Borders with Music) učenici i njihovi učitelji iz Osnovne škole Vladimir Nazor i Glazbene škole Jan Vlasimsky iz Virovitice sudjelovali na Studijskome putovanju u mađarskoj Podravini. U organizaciji Dječjeg vrtića, osnovne škole, gimnazije i učeničkog doma Miroslava Krleže iz Pečuha, kao projektnog partnera, održana je radionica „Etnografske karakteristike s lijeve strane rijeke Drave“ za učenike i njihove učitelje. Studijsko putovanje je održano 26. travnja 2018. godine, a uz goste iz Virovitice, sudjelovali su i učenici i učitelji iz Pečuha. Sudionika je bilo ukupno preko 140.

P1000052 Medium

Etnografske karakteristike s lijeve strane rijeke Drave bila je radionica tijekom koje su sudionicima putovanja predstavljene povijesne i tradicijske vrednote područja. Prilikom obilaska etno kuća predstavljeni su i tradicijski zanati. Sudionici su tijekom putovanja upoznali se s utjecajem narodnih skupina na tradiciju, glazbu, gastronomiju i kulturu čime se pridonijelo jačanju tolerancije, suzbijanju stereotipa te boljem međusobnom upoznavanju. Radionica/putovanje kroz dvije pogranične mađarske županije provedeno na zadovoljstvo sudionika a povratak kućama uslijedio je u kasne popodnevne sate.

P1000054 Medium

Prva postaja putovanja bilo je Lukovišće, gdje su djeca obišla Etno-kuću uz stručno vodstvo gospođe Ruže Bunjevac. Nakon toga su se zadržali u Martincima, gdje goste dočekalo brojno društvo učenika Dvojezične hrvatske škole Martinaca, koji su izveli prigodni dvojezični program na opće zadovoljstvo gostiju. Pozdrave je uputila predsjednica Hrvatske samouprave, ujedno donačelnica mjesta gospođa Đurđa Gregeš Sigečan i ravnateljica škole, gospođa Ruža Perjaš Hideg. Na programu bio je nazočan i ravnatelj Kulturnog i športskog centra Josip Gujaš Đuretin, gospodin Krištof Petrinović, tko je ustupio prostore centra za mnogobrojne goste, koje su nakon programa častili i martinačkim kolačima sa sirom i zeljem.

Gosti su prošetali selom obilazeći postavljene tri biste, Matije Gupca, Josipa Gujaša Đuretinovu i Đuse Šimara Pužarevu, te posjetili crkvu upoznavši se njenom poviješću i prelijepim freskama. Nakon toga su učenici posjetili reformatsku crkvu u Ivanidbi (Drávaiványi) te etno-kuću u Šeljinu (Sellye). Obilni ručak je poslužen u obližnjem restoranu, pa su se gusti zaputi u Siget na kratki obilazak Parka mađarsko-turskog prijateljstva. Gosti iz Virovitice su se pozdravili sa svojim domaćinima presjeli u svoje autobuse i puni doživljaja krenuli svojim kućama.

P1000072 Medium

(www.icv.hr, vta)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content