Slatina bi već ovog ljeta trebala dobiti središte Uprave šuma

Nakon što su sredinom ožujka, Zajedničku izjavu za inicijativu osnivanja Uprave šuma sa sjedištem u Virovitičko-podravskoj županiji, potpisali svi saborski zastupnici s našeg područja kao i gradonačelnici i načelnici s područja VPŽ, te župan Igor Andrović, finiširaju se završni detalji za Upravu šuma koja će imati sjedište u Slatini.

Tim povodom, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, održali su u Zagrebu, sastanak s članom uprave Hrvatskih šuma Igorom Fazekašem. Prema riječima Igora Fazekaša, već od ovog ljeta Slatina bi trebala dobiti središte Uprave šuma.
Inače, iako je drvno prerađivačka industrija u Županiji prema podacima Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Virovitica za 2016. godine, ostvarila prihod od 1.535.531.000, 00 kuna što predstavlja oko 40 posto ukupnih prihoda prerađivačke industrije koje je pri tom izrazito izvozno orijentirana, Virovitičko-podravska županija je bila jedina županija u Hrvatskoj koja nije imala upravu šuma na svom području.

Naime, područje županije je podijeljeno je u organizacijskom smislu u tri uprave šuma: UŠ Našice, sa šumarijama Slatina, Orahovica, Voćin, Ćeralije i Čačinci; UŠ Bjelovar sa šumarijama Virovitica i Suhopolje i UŠ Koprivnica sa šumarijom u Pitomači.

– Ova inicijativa ne znači nova “uhljebljivanja”. Naprotiv, pridonijet će uštedi jer ćemo imati samo jednu upravu šuma, koja će gospodariti šumama na području Virovitičko-podravske županije, a ne „tri kao do sada“. Tako ćemo olakšati i rad uprave šuma na našem području i poboljšati život našim građanima. Na ovakav način s Upravom šuma u Slatini, bit će nam lakše raditi investicijske planove, ali i puno više investirati u našu županiju jer mi smo jedni od sjedišta drvno-prerađivačke industrije u Hrvatskoj – podcrtao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Područje Virovitičko-podravske županije ukupne površine od 2.024 km2 izrazito je bogato šumama i šumskim zemljištem koji čine preko 32 posto njene ukupne površine odnosno oko 70 tisuća hektara šuma i šumskog zemljišta. Od ovog broja 96 posto šuma i šumskog zemljišta u državnom su vlasništvu što je pretpostavka razvoja drvno prerađivačkog sektora kao najsnažnijeg izvoznog dijela gospodarstva Županije, a godišnji etat procjenjuje se na preko 450 tisuća kubika drvne mase. (www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content