Upoznajte Gildu, pravu policijsku njušku: Pronalazi izgubljene osobe i dokaze koji ne ostavljaju mjesta sumnji

Njeno ime je Gilda, zanimanje: policijski službeni pas. Posao joj je iskoristiti svoj superioran njuh i pomoći u potrazi za nestalim osobama, ali i za počiniteljima i predmetima vezanima uz prekršaje i kaznena djela. U svojem sedmogodišnjem stažu Gilda se pokazala kao pravi partner svom vodiču, interventnom policajcu Darku Puškariću, s kojim živi i radi. Iza njih su brojne intervencije i potrage, a u posljednjoj velikoj potrazi Gilda je pronašla 12 migranata. Bila je riječ o tri obitelji, od kojih šestero djece starosti između 5 i 11 godina.

– Pronašli smo ih u ranojutarnjim satima, između 5 i 6 sati. Bili su cijelu noć vani, temperatura se kretala oko ništice i padala je kiša – opisuje nam potragu Darko P.

Ova uspješna „policajka“ od najgoreg scenarija spasila je i dvije nestale starije osobe.
– Cijelu noć su proveli vani i uspjeli smo ih pronaći na vrijeme – rekao nam je Darko P.

RUKAVICE KOJE OTKRIVAJU TRAGOVE

Osim potrage za nestalim osobama Gildin nos pronalazi i predmete povezane s kaznenim djelima. Pomislili biste da su lateks rukavice dovoljne da tijekom pljačke ne ostavite otiske prstiju i tako policiji otežate potragu za vama. No, pazite gdje ćete ih odbaciti, jer upravo one mogu postati glavni dokaz i omogućiti pronalazak počinitelja.

– Bila je riječ o pljački kioska. Dolaskom na teren nismo pronašli osobu nego odbačene lateks rukavice koje su poslane na vještačenje. Otkriveno je da pripadaju osobi iz Slavonskog Broda čiji je DNK već bio u sustavu – govori nam Darko P. prisjećajući se još jednog slučaja kada se Gildin njuh pokazao izuzetno važnim. Riječ je o zaplijeni 9 kilograma marihuane zakopanoj u polju na području općine Gradina, a upravo je Gilda policajce odvela do kuće počinitelja, vlasnika marihuane. U njezinom dnevnom radnom rasporedu može se pronaći i preventivni obilazak zelene granice sa susjednim državama. Prema Darkovim riječima Gilda u potragama zamjenjuje veliki broj ljudi.

– Gilda obavi posao za koji bi bilo potrebno 10 do 20 službenika – ističe ponosan na svoju partnericu.

PANORAMA pasml 3 Custom

MIROVINA UZ DARKA

Da bi postala uspješan policijski pas, Gilda je morala proći sedmomjesečnu obuku na Policijskoj akademiji u Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa u Zagrebu. Ova osmogodišnjakinja sa sedmogodišnjim iskustvom neprocjenjiv je član Policijske uprave virovitičko-podravske. Gildu uskoro očekuje mirovina, a tada će, nada se Darko, ostatak svog umirovljeničkog života provesti okružena ljubavlju u njegovom domu.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content