Za dlaku izbjegnuta tragedija: Pod utjecajem alkohola “izletio” s ceste nedaleko od mjesta gdje su se igrala djeca

U petak se u neposrednoj blizini Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić u Virovitici dogodila prometna nesreća koja pukim čudom nije rezultirala teškim posljedicama. Naime oko 19:30 sati 30-godišnji vozač pod utjecajem alkohola od 1,98 promila zbog neprilagođene brzine sletio je s ceste u Ulici Petra Berislavića čemu su svjedočili roditelji i djeca iz okolnih kuća koja su se igrala na tom području.

IMG 5170

Vozač je upravljajući automobil Ulicom Silvija Strahimira Kranjčevića zbog neprilagođene brzine „izletio“ iz zavoja, prešao cijelu širinu Ulice Petra Berislavića, sletio s ceste, pri čemu se udarivši u stablo na zelenoj površini između ceste i nogostupa zaustavio u garaži uz nogostup.
Osim kod vozača utjecaj alkohola je utvrđen i kod oba suputnika, a vozač i jedan suputnik lakše su ozlijeđeni. Ukoliko kod vozača bude potvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 promila protiv njega će zbog dovođenja u opasnost drugih sudionika u prometu biti podnesena kaznena prijava zbog počinjenja kaznenog djela objesne vožnje.

IMG 5220

Ova prometna nesreća posljednja je u dužem nizu prometnih nesreća koje su u ožujku uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola, njih čak 12, pri čemu su svaku petu prometnu nesreću u ožujku uzrokovali počinitelji pod utjecajem alkohola.

Iz Policijske uprave virovitičko-podravske ponovno upozoravaju da utjecaj alkohola, posebno u kombinaciji s nepropisnom ili neprilagođenom brzinom, najčešći je uzrok prometnih nesreća s nastradalim osobama na čiju se opasnost pokušava ukazati brojnim preventivnim i represivnim aktivnostima, no kako se čini bezuspješno jer vozači i dalje upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola. Apeliraju na vozače da ne započinju s vožnjom pod utjecajem alkohola, a brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima na cesti kojom se kreću, posebno u naseljenim mjestima gdje u prometu sudjeluje i veći broj biciklista i pješaka, a nastupanjem toplijeg vremena i sudionika na mopedima i motociklima.

OKO IBM 1

Sukladno ozbiljnosti nesreća na području oko Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić, Gradu Virovitici odobren je projekt uređenja te zone. Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske odobrilo je projekt vrijedan više od 3,5 milijuna kuna kojim će se riješiti kritične točke prometovanja, a radi se upravo o križanjima stambenih i sabirnih ulica, kao i boljoj povezanosti i sigurnosti pješaka. Riječ je o rekonstrukciji 4 raskrižja, od kojih su 3 riješena uvođenjem kružnog toka, a jedno je semaforizirano. Pješačka komunikacija bit će poboljšana dodanim pravcem nogostupa. Ovakvim načinom uređenja prometa pridonijet će se većoj sigurnosti školske djece, ali i ostalih sudionika u cestovnom prometu te smanjenju brzine kretanja motornih vozila.

(www.icv.hr, ml; PU VPŽ, virovitica.hr; foto: čitatelj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content