ŽIVE DA POMAŽU DRUGIMA: Dobrotvori M. i L. Trott i Marjorie Loftus u posjeti Virovitici

Bračni par Mick i Lyn Trott sa suradnicom Marjorie Loftus i kćeri Stacey, koji kao dobrotvori unutar udruge Living Life iz Eastbournea (Ujedinjeno Kraljevstvo) godinama pomažu slatinskom području, posjetili su u utorak Viroviticu.

U Kabinetu za procjenu i poticanje razvoja – Sretno dijete iz Virovitice upoznali su se s roditeljima mališana u senzornoj sobi te se i sami uključili u interakciju s roditeljima i djecom.

Posjet Virovitici nastavak je suradnje započete u Crvenom križu Slatina, putem kojeg Trottovi i udruga godinama pomažu djeci slatinskog područja. Ove godine donirali su Crvenom križu Slatina oko 100.000 kuna vrijednu opremu za senzornu sobu. Privremeno je smještena u zgradi Centra nevladinih udruga, a u budućnosti će biti u prostorima stare škole u Kozicama.

– Želimo osvijestiti važnost rane intervencije i senzorne integracije kod djece s teškoćama u razvoju i zato će senzorna soba u Kozicama biti na raspolaganju svim mališanima i njihovim roditeljima s područja Slatine i Orahovice i okolice. S njima će raditi različiti stručnjaci. Ovim načinom olakšat ćemo roditeljima da ne moraju putovati u Viroviticu, nego će sve potrebne stručne usluge imati što bliže mjestu u kojem žive. Cilj nam je uključiti što mlađu populaciju, odnosno mališane od rođenja do sedme godine života kako bi na vrijeme dobili stručnu pomoć – rekao je Vlatko Jelenčić, predsjednik Crvenog križa Slatina.

Slatinski Crveni križ javnosti je već predstavio važnost senzorne integracije u svakodnevnom životu, putem predavanja koje je održala radna terapeutkinja Marija Grgić. Magistra logopedije Iva Huber, djelatnica Logopedsko-rehabilitacijskog centra Blaži u Zagrebu govorila je pak o ulozi logopeda u ranoj intervenciji. Predavanja su u Slatini okupila brojne ravnatelje škola i vrtića te zainteresirane roditelje.

S djecom s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima u slatinskoj senzornoj sobi od 2. svibnja u Kozicama radit će radna terapeutkinja Marija Grgić, a druge stručnjake Crveni križ nada se angažirati putem javnog natječaja. – Želimo okupiti što više stručnjaka, za svako dijete kojemu su potrebni. Suradnju smo ponudili i Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, a naša su vrata otvorena svima – rekao je V. Jelenčić.

– Drago mi je što su Grad Slatina i Crveni križ Slatina prepoznali stručnjaka u senzornoj integraciji u ranoj intervenciji i što će djeca i roditelji imati prilike i na slatinskom području dolaziti na tretman – rekla je Marija Grgić.

Bračni par Trott održao je i predavanje u COOR-u Virovitica na temu senzorne integracije u okviru obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu i Otvorenih vrata COOR-a. Govorili su i o vlastitom bogatom radnom i životnom iskustvu, kao stručnjaci koji s djecom rade više od 20 godina. Imaju petero odrasle djece, mnogima su pružili topli dom kao udomitelji, a usvojili su i dvoje dječaka s teškoćama u razvoju.

Više o humanistima koji su svoj život posvetili djeci s teškoćama u razvoju i njihovom volonterskom radu kojim pomažu slatinskom području pročitajte u novom broju Virovitičkog lista.

(www.icv.hr, mlo)

[g-gallery gid=”450101″]

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content