ALEN SMILJANIĆ IZ BREZOVICE JEDINI U ŽUPANIJI UZGAJA ŠPAROGE: Rizik se isplatio – urod šparoga svake godine je sve veći

Uz kukuruz, pšenicu, krastavce i papriku u Brezovici na slavonskoj njivi rastu i šparoge. Alen Smiljanić je jedini proizvođač tog povrća u Virovitičko-podravskoj županiji. Na tu se avanturu odlučio nakon što je u poljoprivrednoj emisiji vidio reportažu o uzgajivačima šparoga na području Vinkovaca. Stupio je u kontakt s jednim od njih i počeo proučavati tu zanimljivu i zdravu biljku.

BERBA POČELA KASNIJE

– Nakon što sam proučio i saznao sve što me zanimalo, odlučio sam naručiti sjeme iz Njemačke. Odmah sljedeće godine uzgojio sam presadnice, a 2016. posadio sam nešto više od hektar šparoga – govori nam Alen Smiljanić, inače djelatnik Policijske postaje Virovitica.
Sljedeće godine sa svoje njive ubrao je prve šparoge. Svake godine urod se povećava, pa ove godine očekuje puno više šparoga nego lani.

– Prošle godine pobrali smo oko tonu, a ove godine očekujemo urod od tri do četiri tone. Možda će biti i manje jer je berba zbog hladnog vremena kasno počela, ali bit ću zadovoljan urodom – ističe A. Smiljanić, dodajući kako za nekoliko godina, točnije na šestu godinu kada šparoge pružaju pun urod, očekuje šest do sedam tona tog povrća.

alen smi1

POSEBNI NOŽEVI

Kako kaže, šparoga se bere svakodnevno, ponekad i dva puta na dan, a berači se moraju pridržavati nekoliko pravila.

– Bere se šparoga duga 22 centimetra. Reže se posebnim nožem, malo iznad površine tla. Na tom nožu označena je visina, pa ako netko slučajno nije siguran, može izmjeriti. Isto tako šparoga ne smije biti procvala, ni oštećena – objašnjava A. Smiljanić. Šparoga je zahvalna biljka čiji se usjev uz pravilno održavanje može koristiti i 15 do 20 godina. Nasad obitelji Smiljanić za sada se prostire na nešto manjoj površini od dva hektara, a u planu im je i proširenje proizvodnje.

– Prijavili smo se na natječaj za financiranje iz EU fondova, ali nismo prošli. Pokušat ćemo ponovno jer želimo nabaviti posebnu frezu i proširiti proizvodnju – govori A. Smiljanić, dodajući kako su ove godine izradili poseban rezač šparoga i tako si olakšali posao.

alen smi 3

Nagovarao kolege da posade šparoge, ali nitko nije htio riskirati

Za sada je jedini proizvođač na području naše županije, a kada bi se i drugi odlučili uzgajati šparoge, procjenjuje, bilo bi mu lakše.

– Pokušao sam nagovoriti kolege na sadnju jer bi tako imali veće površine i mogli bismo dijeliti troškove prijevoza do otkupljivača – govori A. Smiljanić objašnjavajući kako je to posebice dobro u počecima proizvodnje jer se ubiru manje količine. No, nitko nije želio riskirati. Kako kaže, za sada uspije sve prodati, ima potpisan ugovor s otkupljivačem PIK Vinkovci i sve veće količine prodaje njima, a manje količine koje ubere prodaje na virovitičkoj i daruvarskoj tržnici. (www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content