BDP porastao za 2,5 posto, rastu najviše doprinjela potrošnja kućanstava

Ravnatelj Državnog zavoda za statistiku (DZS) Marko Krištof izjavio je u srijedu da je rastu hrvatskog gospodarstva u prvom tromjesečju najviše doprinjela potrošnja kućanstava, dok je izvoz roba i usluga, po prvi put od početka 2013. godine, imao negativan utjecaj, piše Poslovni.hr.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To je već 15. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo dva posto na godišnjoj razini, što je bio najsporiji rast još od polovice 2015. godine. Prema komponentama, najveći doprinos rastu ostvaren je u konačnoj potrošnji kućanstava. Pritom, doprinos domaće potražnje pozitivan a neto inozemne potražnje negativan.

Naime, potrošnja kućanstava porasla je 3,9 posto, a države 2,8 posto na godišnjoj razini. Investicije su zabilježile rast od 3,6 posto, dok je istovremeno zabilježen negativan utjecaj izvoza roba i usluga, za 0,5 posto. po prvi puta od prvog kvartala 2013. Kako pojašnjava Krištof, na takve rezultate izvoza najviše je utjecao manji izvoz električne energije, prvenstveno uslijed viših temperatura uslijed siječnja i veljače, dok je nešto manji izvoz i u djelatnostima poljoprivrede, ostalih prijevoznih sredstava, poglavito brodova, farmaceutike i drvne industrije. Istovremeno, uvoz roba i usluga je porastao 5,5 posto na godišnjoj razini.

Krištof naglašava da zbog strukture hrvatske ekonomije, gdje doslovce jedan brod ili nekoliko transformatora mogu učiniti razliku, ovo ne mora značiti da će se trend nastaviti, a postoje i informacije da su određene tvrtke u prvom tromjesečju slabije radile. Od djelatnosti, najveći doprinos rastu ostvaren je u djelatnosti trgovine, a nakon dva relativno niska tromjesečja, i poljoprivreda je ostvarila blagi oporavak. Rast su ostvarili i prerađivačka industrija, rudarstvo i vađenje, 0,8 posto, a industrija samostalno 1,3 posto, dok je građevinarstvo skočilo 2,1 posto.
(www.icv.hr, poslovni.hr; foto: pixabay.com)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content