MEĐUNARODNI USPJEH: Virovitičkom Kazalištu na čak 9 osvojenih nagrada čestitao gradonačelnik Ivica Kirin

Nakon što je Kazalište Virovitica prošlog tjedna završilo 11 dana dugu turneju po regiji i vratilo se bogatije za 9 nagrada s čak 5 međunarodnih festivala, ravnatelja Kazališta Mirana Hajoša te glumce Gorana Košija, Saru Lustig i Gorana Vučka ugostio je danas, 24. svibnja gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin. Čestitke na ovom međunarodnom uspjehu uputili su i zamjenici gradonačelnika Damir Marenić i Vlasta Honjek – Golinac te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica.

“KAŠTANKA” I “AUDIJENCIJA” TOP PREDSTAVE SEZONE

Podsjetimo, predstava „Kaštanka“, nastala u koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar te u režiji Vjere Vidov, osvojila je 8 nagrada. Na festivalu Zlatka iskra u Kragujevcu Sara Lustig osvojila je Nagradu za najbolju animaciju, a Natasha Burnos Nagradu za najbolju scenografiju. Na Međunarodnom kazališnom festivalu za djecu Zaječar predstava je osvojila Nagradu za redateljsku poetiku i scenski izraz, a na Međunarodnom festivalu Čarobna zavjesa u Trgovištu (Bugarska) „Kaštanka“ je dobila Grand Prix za umjetničko postignuće i doživljaj Čehovljeva svijeta. Naposljetku, s Lut Festa, Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih kazališta, predstava se vratila s – ni manje ni više nego četiri nagrade i to Grand Prix Zlatnom animom za najbolju predstavu u cjelini; Nagradom za najbolju animaciju Sari Lustig; Nagradom za originalnu glazbu Igoru Karliću te Nagradom za najbolju poetiku lutkarskog izraza koji dodjeljuju novinari.

Vrlo važan i nagrađen nastup naše Kazalište je ostvarilo i na 25. festivalu glumaca u Vukovaru odakle se glumac Goran Koši vratio s Nagradom „Fabijan Šovagović“ za ulogu Vanjeka u predstavi „Audijencija“.

JEDNA OD 10 ODABRANIH U KONKURENCIJI OD 1.500 PREDSTAVA: „KAŠTANKA“ PUTUJE NA PRESTIŽNI FESTIVAL U KINU

– Ove godine, nakon niza godina koprodukcija koje imamo s raznim kazalištima, što iz zemlje, što iz inozemstva, u koprodukciji s Kazalištem lutaka iz Zadra naše Kazalište realiziralo je izvrsnu predstavu, čemu najbolje svjedoči pregršt nagrada. Ovim putem čestitam na trudu kako ravnatelju, tako i kompletnom ansamblu i koprodukciji, naglasio je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica.

O kvaliteti „Kaštanke“ govori i činjenica da će predstava sudjelovati na, po mnogima najprestižnijem svjetskom kazališnom festivalu za djecu i mlade “ASSITEJ Artistic Gathering China 2018“. Uspjeh je tim veći ako se uzme u obzir da je od preko 1.500 prijavljenih predstava odabrano samo 10 iz cijelog svijeta.

Ravnatelj Kazališta Virovitica istaknuo je ovom prilikom kako su iznimno ponosni i na uspjeh koji je ostvario glumac Goran Koši.

– Na 25. festivalu glumaca Goran je nagrađen s nagradom „Fabijan Šovagović“ za ulogu Vanjeka u predstavi „Audijencija“ redatelja Dražena Ferenčine. Od 60 prijavljenih predstava i pregršt odličnih glumaca, Goran je izabran među četiri najbolja. Tu prije svega treba istaknuti i podršku kolega, rekao je Miran Hajoš.

VIROVITICA NA AKADEMIJI TRENUTNO IMA 7 BUDUĆIH GLUMACA

Gradonačelnik Ivica Kirin istaknuo je kako je ovo međunarodni uspjeh virovitičkog Kazališta na koji može biti ponosna ne samo Virovitica, već i Hrvatska.

– Naše Kazalište pohvalila je prilikom nedavnog posjeta i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Ono nije samo gradsko već, s brojnim koprodukcijama, i regionalno kazalište koje može biti primjer za ostale. Uz relativno mala sredstva zaista su napravili čudo i svi možemo biti ponosni, rekao je gradonačelnik Kirin.

Inače, Miran Hajoš naglasio je kako Virovitica na Akademiji trenutno ima 7 budućih mladih glumaca, jednu osobu koja je završila dramaturgiju te jednu koja završava kazališno oblikovanje, tako da u buduće uspjehe našeg Kazališta ne sumnjamo. (virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content