OBILAZAK VAŽNIH PROJEKATA: Ministri i saborski zastupnici obišli radove na Dvorcu, Parku, Malom parku te izgradnji novog COOR-a

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić danas (ponedjeljak) su boravili u radnom posjetu gradu Virovitici.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi uz domaćina, gradonačelnika Ivicu Kirina, saborske zastupnike Josipa Đakića i Vesnu Bedeković, župana Igora Androvića, dekana Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici Olivera Jukića te ravnateljicu Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Margaritu Kovačeviću, ministrica Divjak obišla je i radove na izgradnji novog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju te trodijelne školske sportske dvorane.

Tom prigodom ministrica je izrazila zadovoljstvo što se izgradnjom Centra može pomoći djeci grada Virovitice, ali i što će trodijelna sportska dvorana biti na usluzi učenicima Osnovne škole „Vladimir Nazor“.

Gradonačelnik Kirin naglasio je kako Grad Virovitica od 2007. godine očekuje početak izgradnje ovakvog objekta, a župan Igor Andrović dodao je kako će izgradnja Centra u svom razvoju i školovanju pomoći svoj djeci s područja Virovitičko-podravske županije.

VIROVITICA KAO VELIKO GRADILIŠTE

Radovi u sklopu Integriranog razvojnog programa „5 do 12 za Dvorac“ financiranog iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020, u punom su jeku. Vrijedni su 81.439.871,46 kuna, dok se 66.659.100,04 kuna financira od strane Europske unije. U okviru projekta novu, turističku funkciju dobit će Dvorac Pejačević, Parku će biti vraćen perivojni izgled, uz nove, suvremene mostove, 3 D fontanu, dječje igralište i šetnicu.Radovi na uređenju parka trebali bi biti dovršeni do Rokova ove godine, a na Dvorcu 2019. godine.

Mali park, koji je bio dio obilaska domaćina i njihovih gostiju, novo lice dobit će u okviru projekta „Razvoj pčelarstva kroz prekogranične turističke rute“. Odobren je u sklopu Interreg V-A programa suradnje s Mađarskom, vrijedan je 252.314,36 eura, a stopa sufinanciranja od strane EU je 85 posto. Nositelj projekta je Grad Virovitica, a provodi se u partnerstvu sa Županijom Baranya, Turističkom zajednicom grada Virovitice te Razvojnom agencijom VTA. Radovi na revitalizaciji parka vrijedni su 520.906,25 kuna. Revitalizacija parka uključuje i sadnju 13 novih vrsta cvijeća, nove klupe i drvored, park će imati rasvjetu, nogostup, navodnjavanje…

A jedan od najvažnijih projekata na odgojno-obrazovnom planu je izgradnja novog COOR-a i trodjelne sportske dvorane, na površini većoj od 3700 kvadratnih metara.  Trenutno se u  COOR-u odgajaju, obrazuju i rehabilitiraju učenici s teškoćama u razvoju u dobi od 7 do 21 godine, a novi Centar osigurat će im adekvatan prostor za školovanje svih generacija – od predškolske do izvanškolske dobi te im osiguravati socijale usluge.

U Centru će raditi i stručne službe, kao i udruge za pomoć invalidima i njihovim obiteljima. U sklopu Centra nalazit će se: jaslice (1skupina), vrtić (2 skupine), niži razredi osnovne škole (4 odjela) viši razredi osnovne škole (6 odjela), prostorije za umjerenu mentalnu retardaciju (3 odjela), radionice za individualni i grupni rad, prostorije za nastavno osoblje, prostor za kinezioterapiju, hidroterapiju, logopeda, peripataologa, sociologa, muzikoterapiju i kolorterapiju…

Trodijelnu dvoranu, neto površine 2.900 m2, koristit će COOR i škola Vladimir Nazor, ali po potrebi će funkcionirati i za izvanškolske aktivnosti, uključujući razne sportske manifestacije i priredbe. Kapacitet joj je 800 gledatelja. U sklopu dvorane nalazit će se i 4 grupe svlačionica sa sanitarijama, trim kabinet, nastavnički kabinet, kao i foaje za vanjske gledatelje. Projekt izgradnje provodi se do 2020. godine. (www.icv.hr, zc, mlo, foto: M. Bašić, K. Toplak)

[g-gallery gid=”456266″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content