PET PITANJA, PET ODGOVORA: Kristijan Sabo – Osim Gradskog i Malog parka nove drvorede dobivaju i Južni blok, Ulica Ivana Gundulića, Požari te Ulica Sajmište

Od dotrajale žarulje, održavanja zelenih površina, novih nogostupa, obnove zgrada i izgradnje novih, sve je to područje o kojem brine gradski Upravni odjel za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo. Što se u posljednjih godinu dana napravilo po pitanju komunalne problematike, razgovarali smo s pročelnikom Kristijanom Sabom.

1. Aktualna je sadnja i rušenje drveća u gradskim ulicama i trgovima. Što se sve radi po tom pitanju?

– Da, puno je komentara na rušenje stabala gledičije u Bečkoj ulici. Ta je ulica uređena prije petnaestak godina, a drveće koje je tada bilo tamo posađeno s vremenom je svojim rastom izdignulo dio parkirališta i područje oko samih stabala. Prvotna ideja bila je da presadimo drveće na drugu lokaciju, ali nažalost bilo je jako veliko i sama instalacija je bila u tom dijelu zemlje pa smo odabrali vađenje kao najbolju opciju. Na mjestima uklonjenih stabala posađeno je novo, osam brijestova.
Uredno vodimo brigu i o održavanju, ali i sadnji novih stabala i drvoreda. Tako je prije nekoliko dana uz kanal Rezovac-Čemernica posađen novi drvored, a uskoro ćemo posaditi drveće, cvijeće i grmlje u Gradskom i Malom parku. U planu je sadnja drvoreda i za Južni blok, a u bliskoj budućnosti drvorede bi trebali dobiti i Ulica Ivana Gundulića, Požari te Ulica Sajmište.

2. Uređuju se i dječja igrališta u gradu, no neki ih kvartovi još nemaju. Hoće li se izgraditi koje novo igralište i što je sa starima koji trebaju sanaciju?

– U posljednje vrijeme oštećeno je i devastirano dosta dječjih igrališta. Na neke su utjecaj imali vandali, a na neke jednostavno zub vremena. Djelatnici našeg odjela, komunalni redari, djelatnici Gradske uprave i predstavnici mjesnih odbora obilaze igrališta, imamo popis prioriteta i specifikacije što bi trebalo raditi na svakome od njih. Na zahtjev Mjesnog odbora Zbora narodne garde bit će izgrađeno novo dječje igralište, uz još sedam ili osam lokacija, kao što su Trg Eugena Kvaternika, ulice Hrvatskih žrtava i Tina Ujevića, 30. svibnja u Milanovcu, Svetom Đurđu i Trg Ante Starčevića. Godine 2017. izgradili smo pet novih dječjih igrališta na području grada Virovitice – u ulicama Ivana Zajca, Alojzija Stepinca, na Trgu fra Bonifacija Gerbera, na Trgu Krste Frankopana, u prigradskom naselju Korija… U Dječjem vrtiću „Cvrčak“ postavili smo dodatnih dvanaest igrala. Za njih smo dobili donaciju od Hrvatske elektroprivrede u vrijednosti od 100.000 kuna. Na drugim igralištima zamijenili smo, ovisno o oštećenju, od jednog do tri igrala. Cilj nam je postojeća drvena igrala zamijeniti aluminijskim jer smatramo da su ona trajnija, da ih je teže uništiti ili oštetiti, a i održavanja su značajno manja. U protekloj godini ugrađeno je i promijenjeno ukupno 49 novih igrala, a oprema i radovi iznosili su nešto manje od 400.000 kuna.

3. Mnogi projekti sufinancirani su uz pomoć državnog proračuna te europskih fondova. Koji su projekti prijavljeni na posljednjim natječajima ili čekaju na prijavu?

– Među natječajima koji čekaju na nominaciju su nogostup od ulice Zlatnoga polja do crkve u Rezovcu. Na natječaj smo prijavili i spojnu cestu između Gajeve i Vinkovačke ulice. Taj spoj rasteretit će promet u središtu grada i ujedno riješiti problem parkiranja kod Opće bolnice. Očekujemo da ćemo time dobiti oko 115 parkirnih mjesta, pješačku i biciklističku zonu. Prijavljena su i četiri klizišta na području grada Virovitice. Na natječaje Ministarstva regionalnog razvoja prijavili smo Ulicu Narodne garde u Svetom Đurađu, dužine oko jedan kilometar, a u suradnji s Hrvatskim šumama radimo i na uređenju cesta i ostale infrastrukture od ulaza na Virovitičke ribnjake pa sve do 3. ribnjaka.

4. Uskoro počinje rekonstrukcija Ulice Sv. Križa u Milanovcu. O čemu je konkretno riječ?

– Riječ je o projektu vrijednosti 10 milijuna kuna čiji je investitor Grad Virovitica, a Ministarstvo poljoprivrede sufinanciralo ga je sa 7,5 milijun kuna. Inače, ta je cesta u jako lošem stanju te će svakako pridonijeti kvaliteti života naših sugrađana. Rekonstrukcija kreće od trgovine u Milanovcu, gdje će se graditi kružni tok pa sve do kraja Ulice Sv. Križa. Istodobno tvrtka Virkom u suradnji s Hrvatskim vodama uredit će svoj dio kako na tom području više ne bi bilo poplava i ostalih problema s odvodnjom.

5. Obišli ste mjesne odbore i na zborovima građana upoznali se s raznim problemima. Na koje su vas konkretno probleme uputili?

– Uglavnom se govorilo o svemu što se do sada napravilo i što se planira, a dotaknuli smo se i nekih manjih nedostataka. Nažalost ne možemo na vrijeme vidjeti ili predvidjeti sve probleme, ali nam zato građani mogu prijaviti probleme koje imaju na svom području na naš komunalni info centar. Razgovori se bilježe i snimaju u sustavu, mi izlazimo na teren i u zadanom roku otklanjamo probleme. Jako pazimo na to jer želimo građanima biti na usluzi i pomoći im kad god im to zatreba
(www.icv.hr, tm; foto: arhiv)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content