Predstavljeno idejno rješenje novog bazenskog kompleksa koji bi se trebao graditi na prostoru bivše vojarne

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održana je javna tribina na kojoj je predstavljeno idejno rješenje projekta izgradnje gradskog bazena. Arhitektica Irena Šlopar iz Quantum studija d.o.o. predstavila je idejno rješenje prema kojem je predviđena izgradnja dva otvorena bazena na prostoru bivše vojarne. Prema idejnom rješenju Virovitica bi trebala dobiti veliki olimpijski bazen s tribinama i mali bazen s nadstrešnicom za djecu. Bazenski kompleks sadržavao bi i dvije zgrade opremljene kabinama i spremištem te dvije zgrade ugostiteljske namjene sa sanitarnim čvorovima, a čitav kompleks bi bio opremljen ležaljkama, suncobranima, klupama, samostojećim tuševima i ostalom potrebnom opremom.

IMG 4220 Custom

Prema riječima Irene Šlopar bazenski kompleks je projektiran kao ekološki efikasan i energetski učinkovit. – Cilj je da troškovi funkcioniranja i održavanja bazena budu održivi za javne financije – rekla je I. Šlopar, dodajući kako je predviđeno postavljanje solarnih panela i dizalica topline kao podrške visokoučinkovitom sustavu grijanja prostora ispod tribina i vode bazena. U planu je i hortikulturno uređenje čitavog kompleksa. – Hortikulturnim uređenjem, sadnjom humaka s cvjetnim nasadima, sadnjom bjelogoričnog drveća radi hlada te zelenim površinama planirano je urediti bazenski kompleks, koji će svojim izgledom prostor učiniti ugodnim za boravak i druženje brojnih građana i turista – istaknula je I. Šlopar. Isto tako, prema idejnom rješenju, bazene će pratiti razni sportski sadržaji: dječje igralište, tren za odbojku na pijesku, mini golf i stolni tenis.

IMG 4206 Custom

Ono što je građane najviše zanimalo, jest razlog zašto je Grad odlučio graditi kompleks otvorenih bazena, umjesto zatvorenih, jer građani bazene tako mogu koristiti samo u ljetnim mjesecima. Gradonačelnik Ivica Kirin odluku o izgradnji bazena otvorenog tipa opravdao je neisplativošću i visokim troškovima održavanja bazena zatvorenog tipa.

IMG 4212 Custom

-Cilj nam je da djeci omogućimo kupanje u bazenu u našem gradu, kada bi sada sami napravili zatvorene bazene, zbog visokih troškova održavanja, djeca ne bi više plaćala ulaz 5 kuna, već 30 i više – rekao je gradonačelnik Kirin, dodajući kako se bazen zatvorenog tipa planira graditi u sklopu treće osnovne škole, jer će tako biti financijski isplativiji. – Prijavit ćemo projekt izgradnje treće osnovne škole koja će uz dvodijelnu dvoranu imati i zatvoreni bazen. Razlog je taj što ćemo tako imati gotovu strojarnicu i odmah manje troškove održavanja bazena – rekao je gradonačelnik Kirin, dodajući kako će za takav bazen, kojeg će učenici moći koristiti kao školski sportsko-rekreativni centar, pokušati ostvariti bespovratna sredstva iz EU fondova.
(www.icv.hr, ml)

IMG 4229 Custom

IMG 4234 Custom

IMG 4222 Custom

IMG 4200 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content