Šahovski velemajstor Alojzije Janković odigrao simultanku s 21 šahistom u Orahovici

U organizaciji Županijskog šahovskog saveza Virovitičko-podravske županije i posebno zaslugom predsjednika istog, Miroslava Tota, u Orahovici je u povodu 50. Orahovačkog proljeća poznati šahovski velemajstor Alojzije Janković odigrao simultanku s 21 šahistom.

Šahisti su pristigli iz Virovitice, Slatine, Našica, Feričanaca, Đurđenovca, Čačinaca i Orahovice, a najmlađi među njima bio je 8.-godišnji Ivan Miletić iz Našica. Velemajstor Janković pokazao je sve čari šaha u središtu Orahovice, na gradskom trgu, a od 21 šahista dvojica su uspjeli izvući remi i to gradonačelnik Našica Josip Miletić te Orahovčanin Luka Jurišić:

-Ovo je po prvi puta da je Orahovica domaćin simultanke i posebno sam sretan i zahvalan velemajstoru Alojziju Jankoviću koji se odazvao mom pozivu i došao u Orahovicu. Hvala i predsjedniku Hrvatskog šahovskog saveza Rolandu Tomašiću koji je također bio dio ovo šahovskog spektakla u Orahovici. Siguran sam da je ovo tek početak ovakvih priredbi u Virovitičko-podravskoj županiji, a posebno u Orahovici. – rekao je inicijator simultanke, predsjednik ŽŠS-a VPŽ Miroslav Tot.

3005simultanka2 Custom
Velemajstor Janković s organizatorom Miroslavom Totom i svim sudionicima simultanke

Nakon 21 simultane partije, velemajstor Alojzije Janković bio je oduševljen prijemom i prije svega dobrim partijama svojih protivnika:

-Prije svega moram reći da je ovo sjajna prilika da se šah približi ljudima kako onima koji se njime već bave, tako posebno ljudima koji tek upoznaju ovaj sport. Isto tako ovakvi događaji su prilika najmlađima koji se bave šahom da osjete kako je to odmjeriti snage s velemajstorom u izravnom meču. Svi smo mi tako krenuli pa i ja osobno sam u Zagrebu sudjelovao na simultanci s tadašnjim velemajstorima što mi je kao djetetu dalo veliki motiv za dalje. Protivnici su bili odlični, moram priznati da sam se sjajno osjećao u Orahovici i došao sam prije svega prijateljski, no kada su krenule partije maksimalno sam se koncentrirao i fokusirao jer znam koliko ”opasnosti” prijeti od klupskih igrača s ovoga kraja. Eto, na kraju i dva remija i to potpuno zaslužena, Josip i Luka su odigrali odlično. Posebno mi je drago da je bilo i mladih šahista, evo čak i osmogodišnje dijete i evo nadam se da će mu ti potezi koje je odigrao protiv mene biti jedan motiv za daljnje bavljenje šahom. – rekao je Janković koji je i glavni tajnik HŠS-a, a treba svakako reći da iako danas iz Zagreba, ovaj sjajni šahist je rođeni Slavonac iz Vinkovaca.

3005simultanka4 Custom
Okršaj velemajstora i najmlađeg sudionika, 8-godišnjeg Ivana Miletića iz Našica

Predsjednik HŠS-a Roland Tomašić naglasio je kako se hrvatski šah vidljivo diže:

-Najveći problem je što nemamo sustav i to nas košta još većih i boljih rezultata, ali svejedno nižemo sjajne rezultate. Imamo prvaka Europe, Ivana Šarića, a evo za nekoliko dana reprezentacija putuje u Italiju na Metropa cup, odnosno srednjoeuropsku ligu za mušku i žensku kategoriju gdje muški brane naslov prvaka. Ove godine slijedi nam još Šahovska olimpijada u Gruziji gdje očekujemo dobar rezultat što bi značilo ulazak među deset najboljih.

3005simultanka3 Custom

Velemajstor i i glavni tajnik HŠS-a Alojzije Janković naglasio je kako je najvažnije za hrvatskih šah uvođenje šaha u škole:

-To je naš dugoročni plan i uz činjenicu da je šah već u školama, mi sada želimo napraviti da šah bude institucionaliziran, da postoji program, da se zna tko radi s djecom i što se želi postići. Sada se stvorila jedna pozitivna klima u Savezu u među lokalnim zajednicama, a posebno državnim institucijama jer smo evo bili kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te u Središnjem državnom uredu za sport kod tajnice Janice Kostelić gdje smo naišli na punu podršku i sada krećemo na posao. Obrazovat ćemo šahovski učitelje, šahistima dati jednu pedagošku notu, a napraviti i opremiti škole adekvatnom literaturom jer na kraju krajeva šah je jako dobar za matematiku, koncentraciju, logiku i puno drugih stvari koje danas djeci trebaju. – zaključio je Janković kojeg je na kraju u ime Grada Orahovice pozdravio predstavnik Milan Babac. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content