SLATINA U Starom podrumu počelo flaširanje novih 5000 boca pjenušca „Slatinski biser“

Danas (subota) u vinariji Stari podrum u Slatini je započelo flaširanje novih 5000 boca pjenušca ”Slatinski biser’: 3000 boca vinske sorte chardonnay, 1000 boca pinota sivog, 500 boca pinota crnog i 500 boca vinske sorte graševina.

Događaju početka punjenja ”Slatinskog bisera” nazočili su, između ostalih, virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa zamjenikom Marijom Klementom, predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić te slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić, direktor Viroexpa Bojan Mijok i brojni drugi.

Svi nazočni ovom događaju flaširali su po jednu personaliziranu potpisanu bocu, koja je potom stavljena na ”dozrijevanje”.

BISEROM PROTIV UVOZA

– Stari su to vinogradi, koje imamo namjeru obnoviti i proširiti. Pokušat ćemo odoljeti svim izazovima izrazito zahtjevnog tržišta na kojemu dominira snažni uvozni lobi. Imamo puno kvalitetnija vina, ali cijene nas stalno pritišću, no mi smo sa ”biserom” već postigli značajne rezultate.

Izdvojio bih Međunarodni festival pjenušaca održan 1. i 2. prosinca 2017. godine u Palači Sincich u srcu višnjanske starogradske jezgre, na kojemu je svoje pjenušce predstavilo 30 izlagača iz Italije, Slovenije i Hrvatske sa ukupno 54 proizvoda.

Naš proizvod bio je 19. po kvaliteti. Drugo je predstavljanje na ovogodišnjem Viroexpu, na kojemu je ”Slatinski biser” bio izuzetno dobro prihvaćen i hvaljen – ističe Ivan Halas, jedan od vlasnika Starog podruma.

Najavio je pritom da polako povećavaju količinu proizvodnje, ali i prepoznatljivost ovog kvalitetnog pjenušavog vina. – Početkom rujna, za Dan grada, na tržište ćemo staviti novih 1864 boca ”Slatinskog bisera” koji smo ručno flaširali u svibnju 2017. godine prema Dom Pérignonovoj metodi proizvodnje.

Taj broj boca, 1864, odabran je da se na simboličan način obilježi godina kada je pokrenuta proizvodnja prvog hrvatskog pjenušca u vinariji Kneza Schaumberg – Lippea”, rekao je I. Halas, zadovoljan svojim uspješnim projektom.

pjen6

POVIJEST SLATINSKOG BISERA

Slatinsko područje bilo je do 1841. godine u vlasništvu grofovske obitelji Pejačević. Potom vlasnik postaje njemački knez Georg Wilhelm Schaumburg – Lippe, čije je imanje obuhvaćalo zemljište s velikim šumskim površinama, vinogradima, voćnjacima i raznolike gospodarske pogone. Godine 1864. počela je s radom tvornica pjenušavog vina kneza Schaumburg – Lippea u Slatini. U početku su proizveli samo dvije tisuće boca pjenušavog vina bijele i roza boje od grožđa sorte kadarke.

Pravi uzlet proizvodnje pjenušavog vina u Slatini veže se uz ime upravitelja podruma Otta Rockhrora koji je došao u Slatinu 1866. godine. Uredio je podrum i tehnološki odvojio proizvodnju vina, piva i pjenušca. Nakon Ottove smrti 1909. vlasništvo je preuzeo grof Drašković.

Godine 1912. prestaje proizvodnja slatinskog pjenušca, a sva proizvodna oprema preseljena je u Mađarsku i ondje se nastavilo s proizvodnjom.

Na nastavak priče u proizvodnji pjenušavog vina odvažio se Ivan Halas, koji je preuzeo imanje Stari podrum u Slatini. Halasova vinarija prostire se na 54 hektara vinograda na kojima ima čokote graševine, chardonnaya, sauvignona, pinota i frankovke. (www.icv.hr, adf, foto: A. Fišli)

[g-gallery gid=”457242″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content