U Hrvatskoj surađuju s gotovo svim trgovačkim lancima, izvoze u Sloveniju, a tržište im se otvara i u Slovačkoj – pročitajte priču o uspješnoj virovitičkoj tvrtki Brana d.o.o.

Virovitička tvrtka Brana d.o.o. utabala je uspješan put na domaćem tržištu, a potražnja raste i iz europskih zemalja jer su kvalitetno voće i povrće sve više traženi. Plasteničku proizvodnju ove uspješne virovitičke tvrtke koja se prostire na 3,3 hektara obišli su danas, 24. svibnja, u društvu domaćina, direktora tvrtke Slavka Rajnovića i voditelja Poljoprivrednog sektora Ivana Obrovca, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin sa suradnicima.

MG 6596

Inače, tvrtka je za gradnju velikih plastenika povukla europska sredstva u sklopu mjere 4.1.1. Programa ruralnog razvoja, što bi ujedno trebala biti odskočna daska u daljnjem osvajanju tržišta. Osim 3,3 hektara plasteničke proizvodnje u Virovitici, tu se nalazi i oko 5 hektara vanjske proizvodnje.

– Na oko 6,5 tisuća kvadrata uzgajamo jagode, imamo 1 hektar paprike babure te pola hektara krastavaca. Uz velike, imamo 23 mala tunelska plastenika po 400 kvadrata, gdje uzgajamo mahune i papriku rogu 1. klase. U vanjskoj proizvodnji imamo tikvice te papriku roga koju proizvodimo za tvrtku Podravka s kojom imamo ugovor, rekao je Ivan Obrovac, voditelj Poljoprivrednog sektora u Brani dodavši kako će se na još jednom hektaru proizvoditi salata u suradnji s talijanskom tvrtkom Ortoromi.

Svoju uspješnu priču Brana je započela 2005. godine gradnjom hladnjače za voće i povrće u Virovitici i od tada se bave trgovinom voća i povrća, organizacijom proizvodnje te praćenjem kooperanata, no unazad 5 -6 godina odlučili su se za primarnu proizvodnju.

MG 6611

– Ova odluka se definitivno pokazala kao ispravna pošto se marketi sve više okreću proizvođačima, a ne trgovcima i tu vidim našu prednost pri pozicioniranju na tržištu, ističe Ivan Obrovac dodajući kako svu proizvodnju plasiraju na tržište.

– Glavno tržište nam je u Republici Hrvatskoj gdje radimo s gotovo svim trgovačkim lancima. Robu plasiramo i u Sloveniji, a ove godine otvara nam se tržište i u Slovačkoj. Osim vlastite proizvodnje, imamo i stotinjak kooperanata kojima osiguravamo repromaterijal za proizvodnju te otkupljujemo od njih robu i dalje plasiramo, kazuje Ivan Obrovac te navodi kako im je cilj u budućnosti daljnje širenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta te u konačnici razvoj lokalne sredine.

Inače, tvrtka ima i proizvodnju jabuka u Borovi te plastenik u blizini Daruvara. Ukupna količina proizvedenog voća i povrća s kooperantima je oko 6,5 tisuća tona godišnje s tendencijom rasta.

MG 6652

Značaj plasteničke proizvodnje prepoznao je i Grad Virovitica koji je u svom Prijedlogu Programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem određeni dio površina osim za ljekovito bilje, povrtlarstvo i djetelinske smjese, predvidio i za plasteničku proizvodnju.

– Čestitam tvrtki Brana na ovom pothvatu. Kao što je najavljeno, Podravka ovdje u Virovitici planira graditi sušaru za povrće, a za Vegetu će ga proizvoditi naši poljoprivredni proizvođači. To je dokaz da se u Hrvatskoj itekako može proizvoditi kvalitetna hrana. Mi ovdje imamo i geotermalni potencijal, a cilj nam je da u budućnosti postanemo vodeći proizvođači voća i povrća u ovom dijelu Hrvatske, rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin. (virovitica.hr, foto: Matija R.)

MG 6642

[g-gallery gid=”458613″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content