U Orahovici održana završna konferencija projekta pod nazivom “Obrazovanjem u poljoprivredi za bolju budućnost Hrvatske”

Ispred zgrade Srednje škole ”Stjepan Ivšić” Orahovica održana je završna konferencija projekta pod nazivom “Obrazovanjem u poljoprivredi za bolju budućnost Hrvatske”, a kojeg je Srednja škola “Stjepan Ivšić” provela u partnerstvu sa Srednjom školom Stjepana Sulimanca iz Pitomače i to u sklopu projektnog poziva Ministarstva poljoprivrede pod nazivom “Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi 2017.”.

Završnoj konferenciji nazočili su zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin, ravnatelji obje škole, Zorislav Milković (Orahovica) i Josip Ivoš (Pitomača) te učenici poljoprivrednog smjera orahovačke Srednje škole, njihovi profesori i mentori te ostali sudionici projekta.

2105projektskole4 Custom

Vrijednost projekta je 930 tisuća i 877 kuna, a u cijelosti je financiran sredstvima Ministarstva poljoprivrede. Srednja škola ”Stjepan Ivšić” Orahovica svoj je udio imala u iznosu od 372 tisuće i 579 kuna što je utrošeno na plastenik s opremom, opremu za kabinet i praktikum cvjećarstva, potom strojeve i alate za voćarstvo i vinogradarstvo, vinarsku opremu te instrumente za ispitivanje vina, a potom i kotao za destiliranje alkohola, liniju za proizvodnju sokova, vrtnu kućicu te za podizanje novog voćnjaka. – U projekt smo utrošili i oko 6000 kuna vlastitih sredstava i priča još nije gotova. U sklopu projekta educirani su učenici i nastavnici poljoprivrednih programa obaju škola uz razvoj i osuvremenjivanje kurikuluma praktične nastave za zanimanja agro turistički tehničar, poljoprivredni gospodarstvenik, voćar-vinogradar-vinar i cvjećar. Vjerujem da ćemo i nadalje zajedno surađivati sa školom iz Pitomače kako na ovim tako i na drugim programima, jer ovim projektom smo značajno poboljšali uvjete za obavljanje praktične nastave u obje škole, a nadam se i povećali zanimanje učenika za područje poljoprivrede – rekao je ravnatelj orahovačke Srednje škole Zorislav Milković zahvalivši se svima koji su im pomogli, ministru Tomislavu Tolušiću, županu Igoru Androviću i njegovim zamjenicima, gradonačelnici Ani-Mariji Petin, pročelnici Vesni Šerepac, te svim učenicima i njihovim mentorima koji su bili dio projekta.

2105projektskole3 Custom

Nazočnima se potom obratio ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača Josip Ivoš, orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin naglasivši kako će grad i dalje biti puna potpora ovakvim projektima koji jamče da će mladi ljudi boljim obrazovanjem ostati i zaposliti se u svom gradu. Na kraju je nazočne pozdravio zamjenik župana VPŽ Darko Žužak.

2105projektskole1 Custom

-Čestitam objema školama na ovom hvale vrijednom projektu, a evo moram reći da nam uskoro slijedi novi natječaj za Centar kompetenciju za poljoprivredu jer obzirom da smo mi poljoprivredna županija pokušavamo da jedan od takvih centara smjestimo u našu županiju. Za provedbu tog projekta je predviđeno 50 milijuna kuna i nadam se da će upravo ove dvije škole biti partneri u provedbi tog projekta i da će on biti uspješno realiziran. Još nam slijedi i razvoj kurikuluma za strukovna zvanja na području cijele RH u sklopu kojeg ministarstvo priprema znatna sredstva kako bi se škole što kvalitetnije opremile i stvorila što bolje kadrove i siguran sam da će ove škole to prepoznati i iskoristiti – zaključio je Žužak. (www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content