U sklopu projekta ”Domovinski rat trajna vrijednost” Udruga Specijalne policije ”Orao” održala predavanje o Domovinskom ratu

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata ”Orao” Orahovica-Našice i ove godine, a drugu godinu za redom, provodi projekt pod nazivom ”Domovinski rat trajna vrijednost” koji financira Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Riječ je o projektu s ciljem promicanja istine o Domovinskom ratu, a uz druge sadržaje najvažniji je onaj namijenjen učenicima osnovnih škola “Ivane Brlić-Mažuranić” Orahovica i “Josipa Juraja Strossmayera” Đurđenovac. Školarcima iz obje škole pripadnici Specijalne policije voda Orahovice-Našice, a danas članovi udruge “Orao”, održali su predavanja u njihovim školama:

-Presretni smo što smo i ove godine u partnerstvu s osnovnim školama iz Orahovice i Đurđenovca uspjeli provesti dio svog projekta jer najvažnije je da mladi budu educirani o istini Domovinskog rata kako na ovom tako i na svim područjima republike Hrvatske. Ovim predavanjima pokušavamo ih upoznati s događanjima nama ne tako davne prošlosti na prostorima bivše općine Orahovica i okolice, o činjenicama zbog kojih je došlo do ratnih sukoba i trenucima pogibije naših kolega u borbi za samostalnost. Isto tako dio predavanja bio je usmjeren ka edukaciji o specijalnoj policiji kao postrojbi i njenoj ulozi u Domovinskom ratu. Kako želimo osnovcima dati potpunu sliku ratnih događanja na ovim prostorima, u drugom dijelu dana posjetili smo spomen obilježja, odnosno mjesta stradavanja prve orahovačke žrtve Domovinskog rata, policajca Stjepana Mlakara u Pušini i pripadnika Specijalne policije Roda Varaždinske županije Miroslava Košćaka gdje smo svi zajedno zapalili svijeće, a potom smo obišli lokacije gdje su se u operaciji “Trokut” nalazila baza Specijalne policije, a riječ je o području Park šume Jankovac. – kaže general Mirko Horvatin koji je bio i jedan od predavača u osnovnoj školi uz Darka Ćorkovića iz Našica te Tonćija Sinovčića iz Ličkog Novog Sela.

2505specijalnapolicja1 Custom

 

Učenici su pomno pratili sva predavanja:

-Bilo je vrlo poučno i zanimljivo i zapravo je najzanimljivije sve ovo čuti od samih sudionika svih tih događanja. Drago mi je da sam se odlučila biti dio ovoga projekta jer baš sam htjela čuti što se događalo u Orahovici i okolici u vrijeme Domovinskog rata. – rekla je učenica osmog razreda Lana Marinić.

Udruga Specijalne policije “Orao” tako još jednom čini ogroman korak ka najvažnijem cilju očuvanja Domovinskog rata, a to je edukacija mladih, onih koji tu istinu moraju čuvati i prenositi na sve daljnje generacije. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content