UPOZNAJTE VIROVITIČKE PRIMALJE BERNARDU ŠIPEK I SANJU TKALČEC: Najdraži trenutak im je kada majka prvi put primi svoje dijete u naručje

Veliku ulogu u počecima majčinstva svake žene imaju primalje. One su njihove zaštitnice i neizmjerna pomoć tijekom cijele trudnoće. Njihov osmijeh i riječi podrške, savjeti i mirnoća neprocjenjivo su bogatstvo rodiljama, posebice onima koje će majke postati prvi put. One imaju odgovore na tisuće pitanja koje mladim majkama prolaze kroz misli, s njima dijele i sreću i strahove. Primalje, zapravo, postaju neizbrisiv dio života majki i njihovih beba. Mnoge se majke trenutaka iz rodilišta i prvih dana nakon rođenja djeteta sjećaju cijeli život. U uspomenama mnogih njih zacijelo su i naše sugovornice, Bernarda Šipek i Sanja Tkalčec, primalje iz Opće bolnice Virovitica, čije su ruke i osmijeh na svijet dočekale stotine novorođenčadi.

Bernarda je primalja koja je na svijet dočekala generacije Virovitičana, iza nje je 38 godina rada u ovoj struci.
– Iza mene je jedna predivna priča, predivno životno iskustvo. Kada sam upisala školu za primalje, nisam znala što me čeka, a s vremenom sam shvatila da je ovo savršen posao za mene – govori nam primalja Bernarda, koju uskoro čeka odlazak u mirovinu.
Primalje su žene, često i same majke, koje osobno dožive svaki porod. Nema riječi koje bi opisale tugu kod mrtvorođenog djeteta ili strah kada nešto prilikom poroda pođe po krivu. Njihovo iskustvo i smirenost te ljudskost važni su za sve u rađaonici u tim situacijama, a koje su, zahvalne su, ipak u manjini.

Sebe u ovom poslu pronašla je i njezina kolegica Sanja, koja kao primalja radi 10 godina.
– Oduvijek sam gajila veliku ljubav prema ovom pozivu i nisam pogriješila što sam ga odabrala jer me uistinu ispunjava – govori nam Sanja opisujući prekrasne trenutke kroz koje primalje imaju priliku prolaziti. – Najdraži trenutak mi je kad majka odmah nakon poroda primi svoje dijete u naručje. Vjerujte mi da su to najljepši prizori koje možete vidjeti, ta beskrajna sreća i ljubav prema tek rođenom malom biću – s osmijehom nam govori Sanja.

U ljepoti i sreći koja vlada nakon rođenja djeteta, na Odjelu za ginekologiju i porodništvo uživaju i druge medicinske sestre i tehničari. Kako kažu, svi su preplavljeni emocijama majki, očeva i obitelji nakon što dobiju prinovu.
– Uživamo u tim emocijama koje se nalaze u zraku, a poseban je osjećaj prvi fotografirati majku s djetetom. Čast mi je znati da sam prvu bebinu fotografiju napravila upravo ja – govori nam Ksenija Mikulčić, glavna sestra Odjela.
– Za njih mogu reći sve najbolje, jer su mi i u trudnoći i u porodu pružile neizmjernu pomoć, utjehu i savjet – o sigurnosti koju je osjećala u jednom od najvažnijih dana u životu podijelila je s nama Mihaela Pavelić, koja je prošlog tjedna na svijet donijela malog Tina.
(www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content