VISOKA ŠKOLA VIROVITICA VEĆ PET GODINA USPJEŠNO PROVODI PROGRAM ERASMUS+ Studentica Ivana mjesecima radila u tvrtki u Češkoj i stekla neprocjenjivo iskustvo u marketingu

Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici može se pohvaliti petogodišnjim uspješnim iskustvom u provođenju programa Erasmus+. U najvećem europskom programu za usavršavanje, obrazovanje i mlade virovitički studenti i nastavno osoblje uspješno sudjeluju i s drugim zemljama, studenti provode stručnu praksu, slušaju predavače iz drugih zemalja i pritom ulažu u vlastite kompetencije i znanja.

– Do sada su studenti bili deset puta na mobilnostima, četiri na studijskom boravku i šest na stručnoj praksi. Imamo sklopljene međuinstitucijske sporazume sa školama iz nekoliko zemalja, Slovenije (5), Njemačke (1), Turske (1), Makedonije, Češke, Bugarske. Proces se nastavlja i ovih mjeseci sklapaju se novi sporazumi – kaže prodekan za razvoj mr. sc. Neven Garača.

Uz zemlje Europske unije Visoka škola Virovitica u okviru Erasmus+ izradila je i poseban program zahvaljujući kojemu surađuju i s tzv. zemljama programske skupine koje se pripremaju za članstvo u Europskoj uniji.

ŽUPANIJA erasmus3mlo

VAŽAN DIO BIOGRAFIJE

– Četiri studenta koji su na studijskom boravku kod nas su iz Republike Srbije, a partnerske zemlje s kojima je moguća suradnja su i Albanija i Ukrajina – objašnjava mr. sc. N. Garača.
Do sada je sveukupno potrošeno ili odobreno za program Erasmus+ oko 60.000 eura, a Visoka škola koristi i svaki novi natječaj kako bi uložila u nova znanja svojih studenata i nastavnog te drugog osoblja. Uz engleski, koji je službeni jezik projekta, u okviru projekta studenti mogu naučiti i neki drugi jezik te steći stručno iskustvo koje će koristiti cijeli život.

– Za nas je to izuzetno važno jer izvodimo stručne studije pa se svako iskustvo koje student u inozemstvu ostvari cijeni i uvažava. Osim što se upoznaju s tržištem rada i poslodavcima u određenoj zemlji, ostvare i kontakte koji im mogu biti značajni u pronalaženju posla. Ujedno, za sve što studenti ostvare, dobivaju certifikat i potvrdu koji postaju dio njihove diplome i biografije. Vjerujemo kako će to poslodavci prepoznati i da će se kasnije po tome razlikovati na tržištu rada – uvjeren je mr. sc. N. Garača.

ŽUPANIJA erasmus1mlo

PRAKSA IZNAD OČEKIVANJA

Iskustvo iz prve ruke ima studentica Ivana Grizelj, studentica 2. godine diplomskog studija Menadžment malih i srednjih poduzeća. U okviru projekta radila je na stručnoj praksi u češkoj tvrtki Move to Prague relocation services. Dojmovi su više no pozitivni i tog će se vremena posebno sjećati u životu, kaže.

– Glavne djelatnosti te tvrtke su izdavanje kratkoročne i dugoročne vize, iznajmljivanje, prodaja i kupnja stanova i kuća, rješavanje osiguranja… Tvrtka je izuzetno visoko likvidna, ima snažne ljudske potencijale, a zaposlenici su izuzetno obrazovani. Svi su mladi, do 35 godina i govore najmanje četiri strana jezika – ističe Ivana Grizelj, ponosna na iskustvo i „čast da radi u takvoj tvrtki“. Posebno naglašava da je tvrtka itekako poželjna na tržištu te da je cijelo vrijeme s kolegama komunicirala na engleskom jeziku.

– S nama je radila kolegica koja ima doktorat iz kemije i fizike, ali je odabrala baš tu tvrtku – kaže Ivana G., te ističe kako joj je razmjena puno pomogla u obrazovanju te pripremi za tržište rada.

– Radila sam u odjelu marketinga, a budući da studiram menadžment, sigurna sam da će mi ovo iskustvo pomoći da se specijaliziram u digitalnom marketingu. Praksa mi je zaista nadmašila sva očekivanja – poručuje Ivana G.

ŽUPANIJA erasmus mlo

SIMULACIJA POSLOVANJA TVRTKE

Pozitivno iskustvo u okviru Erasmus+ projekta svjedoče i Mateja Matijašić i Dominik Kadažabek, studenti 2. godine diplomskog studija Visoke škole Virovitica. Oni su sudjelovali na posebno zanimljivom natjecanju u Češkoj. Vodio ih je mentor mr. sc. Damir Ribić.
– Studenti su uz pomoć kompjutorske igrice prošli simulaciju upravljanja i vođenja tvrtkom. Pritom su morali primijeniti stečeno znanje tijekom školovanja. Ovakve su vježbe i natjecanja jako značajni jer studenti kroz njih razvijaju kreativno i strateško razmišljanje te dobivaju priliku za usporedbu vlastitog studentskog znanja s drugim studentima iz cijele Europe, npr. Belgije, Nizozemske ili Rusije. Ujedno, to je dodatna motivacija za učenje i napredak – smatra mentor D. Ribić.

Da se njihovo znanje ne razlikuje od studenata uz drugih zemalja, uvjerio se Dominik K. Uspješnim argumentima na natjecanju je sjajno obranio svoju tezu upravljanja tvrtkom i svom timu osigurao visoko prvo mjesto.

– Iz iskustva mogu reći da se studenti Visoke škole ne razlikuju po znanju od drugih, ne samo u europskim zemljama nego i šire. Smatram da dobivamo kvalitetno znanje koje možemo dobro iskoristiti te biti konkurentni na svim razinama – kaže Dominik.

S njim se slaže kolegica Mateja M. koja ističe da je konkurencija bila velika, ali da su se potrudili i svojim znanjem dostojno predstavili na natjecanju u Češkoj. Zanimljivo je spomenuti da je Matejin tim na natjecanju oba dana osvojio prvo mjesto, što je još jedan dobar pokazatelj da naši studenti imaju dovoljno znanja koja se mogu mjeriti sa svim ostalim studentima iz cijele Europe. (www.vsmti.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content