Župan Igor Andrović potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za gradnju Tehnološko-inovacijskog centra vrijednog više od 17 milijuna kuna

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za gradnju Tehnološko-inovacijskog centra, projekta Virovitičko-podravske županije, vrijednog više od 17 milijuna kuna, koji će se nalaziti na prostoru Visoke škole u Virovitici.

Projekt Tehnološko-inovacijskog centra će se financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, unutar Poziva „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija“ , KK.01.1.1.02. Ukupna vrijednost projekta iznosi 17.559.424,21 kuna, financiran je bespovratnim europskim sredstvima u stopostotnom iznosu. Partneri u provedbi projekta te daljnjem radu su: Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek i Poljoprivredni fakultet u Osijeku. Projekt je napisala VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

Tehnološko inovacijski centar u Virovitici, bit će opremljen najsuvremenijom laboratorijskom opremom a provodit će istraživačko-razvojne projekata u znanstvenim poljima poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije od strane znanstvenih institucija.
Navedeni projektni partneri iznimno su važni zbog specifičnih znanja iz znanstvenog područja biotehničkih znanosti te su uključivanjem u projekt pristali dati doprinos u jačanju konkurentnosti poljoprivrede i prehrambeno prerađivačke industrije kroz istraživanje, razvoj i inovacije. Iskustvo projektnih partnera dokazuje da na gospodarskom tržištu postoji potražnja gospodarskih subjekata i poljoprivrednika za istraživanjem i razvojem, jer postoje problemske situacije i neiskorišteni potencijali kojima znanost može pružiti rješenje.

Nedostatak istraživačke infrastrukture na lokalnoj razini otežava rast i razvoj gospodarstva, umanjuje vrijednost i inovativnost proizvoda, umanjuje konkurentnost poljoprivrednih proizvoda i prehrambene industrije u Virovitičko-podravskoj županiji.

(www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

[g-gallery gid=”459459″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content