AGRAR Prinos ljekovitog bilja ove će godine biti manji, ostale kulture na razini prošlogodišnjih

U Lovačkom domu u Lanki (općina Gradina) je danas (četvrtak) pod predsjedanjem Zlatka Pleše održana sjednica Strukovne grupe agrara HGK – Županijske komore Virovitica. Sjednica je održana u nazočnosti direktora HGK Županijske komore Virovitica Milana Vanđure.

agrar4

Tema rasprave bila je aktualno stanje u agraru na području Virovitičko-podravske županije, s posebnim osvrtom na sjetvu i žetvu ranih usjeva.

Opći je zaključak da je proljetna sjetva završena u optimalnim agrotehničkim uvjetima. Sve kulture su u dobroj kondiciji, a prvenstveno se to odnosi na soju, šećernu repu, suncokret i kukuruz, ocijenjeno je na sjednici.

agrar3

Predstavnici tvrtki istaknuli su kako će vremenske nepogode ove godine uzrokovati pad prinosa u ljekovitom bilju.

Žetva jesenskih usjeva jednim je dijelom završena, što se odnosi na uljanu repicu i ječam. Žetva pšenice je u punom jeku i očekuje se da će biti završena u optimalnim rokovima. Prosječni prinos kretat će se između 6 i 7 tona po hektaru, naglašeno je.

agrar1

Generalno gledano, ovo je godina najranijeg početka žetve, uz napomenu da je žetva ječma započela već krajem svibnja. Uz to, započela je i berba duhana i očekuju se dobri prinosi i ukupne količine na razini prošle godine, s time da od ove godine kreće intenzivnije strojno branje duhana upravo zbog nedostatka radne snage u toj djelatnosti.

U ime domaćina, poljoprivredne tvrtke Agrimex d.o.o. iz Detkovca sve članove strukovne grupe pozdravio je direktor tvrtke Ivan Gojević. (www.icv.hr, bs)

agrar2

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content