ANDREA LEŠ IZ SVETOG ĐURĐA UZGAJA VRHUNSKE DALMATINERE Njezini točkasti, umiljati psići dom nalaze po cijeloj Europi, ali i šire

U naselju Sveti Đurađ jedno dvorište izdvaja se od ostalih. Ono je, naime, prepuno prekrasnih bijelih pasa s crnim točkicama – dalmatinera. Njihova vlasnica Andrea Leš svoju ljubav pronašla je u uzgoju upravo te pasmine, a koliko je u tome uspješna, svjedoče brojne nagrade i pehari koje krase njezin dom. Kako kaže, odrasla je sa psima i odmalena su je zanimali, a zbog njezine silne želje i ljubavi prema psima, otac joj je kupio koker španijela.

– Tada sam imala 13 ili 14 godina i sjećam se kako smo s njim išli na izložbe. To su nekako moji počeci – govori nam Andrea, koja se za svog prvog psa odlučila tek kada se osamostalila.

IMG 20180604 184719 Custom

– Moj prvi pas je ustvari bio udomljen. Pokupila sam ga iz kutije na Gradskoj tržnici – dodaje. Upravo taj njezin prvi pas razlog je zašto se odlučila kupiti dalmatinera. Naime, udomljena mješanka imala je bijelu dlaku s crnim točkama. – Dobila sam tada želju nabaviti čistokrvnog psa s rodovnicom, bez ikakvih daljnjih planova – govori Andrea.

IDEALNI DALMATINER

Svog idealnog dalmatinera tražila je gotovo godinu dana. Nakon što je kupila svoju prvu dalmatinericu Vegu, odlučila je s njom otići na izložbu kako bi vidjela kako će je ocijeniti.

– Jedna izložba, druga, treća i tako je sve krenulo. Svidjelo mi se, dobivali smo dobre ocijene – s osmjehom se prisjeća svojih početaka. Kako kaže, u početku gotovo ništa nije znala o izložbama, no uz pomoć iskusnijih kolega i „surfanja“ po internetu ubrzo je shvatila kako je zapravo kupila – dijamant. Njezina Vega postala je svjetska šampionka, inter šampionka, ali i najuspješnija ženka dalmatinskog psa u Hrvatskoj za 2011. godinu. Zbog nje Andrea je počela razmišljati o uzgajanju pasa.

IMG 20180604 182221 Custom

– Razmišljala sam kako bih jednog dana voljela imati leglo. Odlučila sam registrirati uzgajivačnicu, da to bude kako treba i 2012. godine registrirala je pod nazivom „Croata Dals“ – govori.

– Iz prvog Veginog legla dva štenca su ostala kod kuće, to vam tako ide. Prvi, drugi, treći i danas ih imam sedam – priča nam Andrea kroz smijeh. Njezinu obitelj tako krasi sedam prekrasnih dalmatinera, šampiona Hrvatske u ljepoti: Vega, Attila, Ace, Angie, Merlin, Gandalf i DiDi, a obitelj se nedavno povećala i za novo leglo malih točkica – čak deset štenaca.

IMG 20180604 183415 Custom
VRHUNSKI ŠTENCI

Oko malenih i njihove majke ima jako puno posla, kaže. Uzgoj nije jednostavan jer uzgajivači moraju pratiti zakone i propise koje diktira Hrvatski kinološki savez. Od uzgojne dozvole koja se ne može dobiti bez vrlo dobrih ili odličnih ocjena i zdravstvenih testova, do brige oko prehrane i odabira kvalitetnog parnjaka.

– Imala sam svega pet legla, ali sam u uzgoj pasa ušla jako ozbiljno. Od samog početka nastojala sam da to budu vrhunski štenci, a to su prepoznali i oni koji se bave uzgojem pasa – ističe Andrea, čiji su štenci rasprodani po cijeloj Europi, a neki psi nove domove pronašli su i u Kanadi, SAD-u i Brazilu. Kako kaže, dalmatineri su aktivni psi, vole trčanje, šetnje u prirodi, a obožavaju vodu i plivanje.

IMG 20180604 182400 1 Custom

– S obzirom da ih imam sedam, rekla bih da su vrlo lako odgojivi, jer da nisu, ne bih mogla izaći na kraj s njih sedam – s osmijehom nam govori, dodajući kako je ova pasmina jako privržena vlasniku i kao takvi pate ako žive sami u boksu.

– Dalmatiner je pas koji je poput djeteta – zaključuje Andrea, uživajući u veselom zagrljaju svojih točkastih ljubimaca.
(www.icv.hr, ml)

IMG 20180604 185201 1 Custom

 

 

IMG 20180604 182322 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content