BOLNICA ZA MEDVJEDIĆE Mališani nakratko postali liječnici i pomagali svojim omiljenim ‘plišancima’

Prostor ispred Gradskog sata u Virovitici danas (subota) nakratko je postao „Bolnica za medvjediće“. U njoj su djeca u pratnji roditelja, djedova i baka te liječnika i studenata medicine pomagala svojim omiljenim ‘plišancima’ koji su dobili ulogu bolesnika.

Riječ je o radionici za djecu koju je organizirao Hrvatski liječnički zbor – Podružnica Virovotica na inicijativu dr. Ivana Andraševića i Grad Virovitica. Uz liječnike, na radionici su sudjelovali i studenti medicine iz Osijeka.

-Cijeli projekt je osmišljen sa zadaćom kako bi djeca kroz igru razbila strah od liječnika. Kad ste dijete, svijet izgleda drugačije, kad uđete u čekaonicu i kod liječnika, ne znate što će liječnik napraviti, prilazi sa svim uređajima, ne znate hoće li boljeti. Zato su djeca danas sama bila liječnici, pružali su pomoć svojim bolesnim igračkama i uz pomoć liječnika kroz opuštenu igru zapravo prošla cijelim jednim liječničkim pregledom – ističe dr. Ivan Andrašević.

Iz iskustva ističe kako će dijete na pregledu biti mirnije ako zna što ga točno čeka i da uobičajeni pregled grla, nosa ili slušanje pluća nije bolno. Zato su mališani danas imali prilike koristiti i neka prava pomagala kao što su stetoskop, otoskop, špatule za grlo…

Medvjedići, sovice, zečevi, pande, mačke i ostali plišanci tako su dobili zavoje, šprice, sok je poslužio kao sirup, sve kako bi plišani ljubimci što prije ozdravili, a sukladno dijagnozi koju je postavio njihov maleni vlasnik.

Zanimljivom radionicom, uz male liječnike, bili su zadovoljni i roditelji. Pozdravili su inicijativu da se na ovaj način posao liječnika na zabavan način približi djeci i razbije strah od pregleda.

Projekt „Bolnica za medvjediće“ provodi se i u drugim gradovima, a na našem području, uz Viroviticu, do sada je održan i u Suhopolju. (www.icv.hr, mlo)

[g-gallery gid=”463441″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content