DRUGI ROMAN VLASTE GOLUB Mala žena Eva ima što reći baš svakom čitatelju

Hrabra, inteligentna, zrela i samostalna Eva (14), tinejdžerica koja odrasta s majkom u jednom od zapuštenih kvartova malog provincijskog gradića, glavni je lik novog romana „Eva, mala žena“ virovitičke glumice i književnice Vlaste Golub.

Roman koji će ovih dana stići na police knjižara i knjižnica diljem Hrvatske već je u startu proglašen obaveznim štivom za djecu i mlade te potencijalnom knjigom koja bi svoje mjesto morala naći kao izbor uz školsku lektiru.

Priča kroz koju se lako prolazi, ali ne bez emocija i promišljanja o društvu u kojem živimo nastala je na temelju jedne od pripovijetki koju je Vlasta G. napisala nakon izuzetno uspješnog prvijenca „O ljubavi, spletkama i svemu pomalo“. U glavni lik, Evu, utkala je dio vlastitog života i stavila ga u suvremeni kontekst. Nastao je socijalni roman za djecu i mlade koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

mala žena

BUNT PROTIV NEPRAVDE
– U maloj, velikoj Evi ima najviše mojeg odrastanja, moje životne borbe. Živimo u vremenu u kojem je raslojavanje sve veće, na one koji nemaju i one koji imaju. Zato sam u fokus svega stavila dijete koje nakon smrti oca sa samohranom majkom živi na rubu neimaštine. Htjela sam ovim romanom propitati koliko smo mi kao društvo empatični prema tom djetetu.

Jer, kad dođe do incidenta, jesmo li kao društvo dovoljno zreli da sagledamo i pozadinu cijele priče, ili ćemo se povesti za sustavom i propisima, neovisno o tome što je dijete dovelo do određene situacije i reakcije – o misao vodilji novog romana kaže nam autorica, koja godinama radi s mladima i osluškuje što im je važno.

U vremenu „lidlića“, „pijačanki“ (po uzoru na pijac, tržnicu, op.a.), ismijavanja od strane vršnjaka zbog manje kvalitetne odjeće ili mobitela, odrastati u siromaštvu već je samo po sebi teška društvena uloga za svako dijete. Disfunkcionalna obitelj i bolesna majka samo su još jedan razlog zbog kojeg je nastala mala žena Eva, takva kakva jest.

– Riječ je o djevojčici koja je zbog stjecaja okolnosti morala odrasti prije svojih vršnjaka. Ona u sebi ima ugrađen bunt protiv nepravde i izgrađen jak karakter. Posjeduje snalažljivost i borbenost pomoću koje će se snaći u baš svakoj situaciji – ističe Vlasta G., dodajući kako ovaj socijalni roman obiluje i humorom, avanturom, dogodovštinama i zabavom. Eva u svom hodu kroz život nije sama – prate je dva važna prijatelja.

knjiga Medium

REALAN ROMAN
Kod izbora naslova romana koji je izdalo Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade i za koji je Vlasta Golub dobila potporu Ministarstva kulture, najviše utjecaja imale su dvije žene. Eva, prva žena i američka spisateljica Louise May Alcott, koja je svojim kultnim romanom „Male žene“ obilježila i Vlastin život.

Mala žena Eva, koju je stvorila Vlasta, svojim iskustvom govori baš svakom čitatelju i to ne direktno, nego, kako kaže autorica – „između redaka“. Iako njenim iskustvom poziva čitatelje da vide ljude oko sebe, da ne osuđuju „na prvu“ i da se bore protiv nepravde, taj poziv čitatelju nije očit.

– Ne volim pisati poruku i docirati dok pišem. Taj stil pisanja ni mladi ne vole. Oni vole jasnoću i iskrenost. U ovom romanu nema uljepšavanja ni iskrivljavanja; on je poput života – realan. Djeca i mladi ljudi itekako su inteligentni i sposobni da poruku Evine priče iščitaju sami, umjesto da im se objašnjava očito – zaključuje Vlasta Golub.

knjiga pred

IZNIMNO USPJEŠAN PRVIJENAC „O LJUBAVI, SPLETKAMA I SVEMU POMALO“

Svoj književni prvijenac, „O ljubavi, spletkama i svemu pomalo“ Vlasta Golub napisala je  2016. godine. Ovaj roman, namijenjen tinejdžerima, osvojio je nagradu za najbolji neobjavljeni roman Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade – Klub prvih pisaca.

Roman Vlaste Golub odabran je između 60-ak prijavljenih rukopisa zbog istaknute međugeneracijske komunikacije, kao i kvalitetne razrade tinejdžerskih tema poput ljubavi, prijateljstva, ali i vršnjačkog nasilja.

Roman su uređivale članice Društva i vrlo poznate hrvatske književnice Snježana Babić-Višnjić i Silvija Šesto. Mladi, učitelji, profesori, ali i roditelji s oduševljenjem su prihvatili stil romana koji je okarakteriziran kao „vedar, prpošan i slojevit“ te se uskoro popeo na vrh najpopularnijih romana za mlade u Hrvatskoj.

Virovitica, Split i Bjelovar već ga preporučuju učenicima kao izbor uz lektiru, a sudeći prema prvim reakcijama, novi roman, „Eva, mala žena“ zacijelo će imati isti status. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content