FOTO: “DRAVSKA PRIČA” Škola u prirodi učenika i nastavnica Osnovne škole Suhopolje

Proteklog tjedna, održana je Škola u prirodi za učenike 4.a i 4.b razreda Osnovne škole Suhopolje u pratnji njihovih učiteljica Violete Milošević i Marije Đapić, u Informativno edukativnom centru-hostelu Dravska priča u Noskovcima, u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Prvog dana, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije, polaznicima su uzeti otisci prljavih i opranih ruku, kako bi se pripremili uzorci za završni 5. dan programa Škola u prirodi.

Nakon smještaja, polaznici Škole u prirodi su se upoznali sa radom Javne ustanove i sadržajima Dravske priče, saznali nešto o povijesti objekta i njegovoj obnovi, te daljnjim planovima Javne ustanove. Uslijedilo je upoznavanje sa zaštićenim prirodnim vrijednostima Virovitičko-podravske županije, te predavanje o ponašanju u prirodi na siguran način u suradnji sa pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja. U večernjem programu, održana je prezentacija Dravske vile, vilenjaci i ostala mitološka bića, te su se čitale legende o čarobnicama iz cijelog svijeta uz logorsku vatru.

1 39 Custom

Drugi dan započeo je tjelovježbom u perivoju IEC-a Dravska priča, a uslijedio je tematski dan posvećen pticama. Nakon uvodne prezentacije o pticama, dan je nastavljen u Ptičjoj pjevaonici Rezervata biosfere uz kviz. Poslijepodnevni program je nastavljen obilaskom poučne staze Dravi u zagrljaj uz korištenje opreme za promatranje ptica. Uslijedila je prezentacija Put bijele rode i upoznavanje sa radom Oporavilišta za rode. Učenici su obilježili i Dan zaštite okoliša izradom prigodnih plakata kredom na asfaltu u perivoju Dravske priče. Večernji dio programa bio je posvećen astronomiji, a nakon prezentacije Dravska priča pod zvijezdama, uslijedilo je promatranje zvijezda teleskopima u perivoju IEC-a Dravska priča.

2 15 Custom

Treći dan programa Škola u prirodi, bio je opet tematski, ovaj puta na temu ribe. Nakon uvodnog predavanja, uslijedilo je predstavljanje projekta coop MDD, odnosno aktivnosti Javne ustanove u tome projektu – Inventarizacija staništa i izrada Akcijskog plana za upravljanje ovom strogo zaštićenom Natura 2000 vrstom i promatranjem ribe crnke u akvariju u bio istraživačkoj stanici IEC-a Dravska priča. Dan je nastavljen likovnom radionicom u suradnji sa Kreativnom udrugom Unikat iz Virovitice, čije su članice pomagale polaznicima u izradi privjesaka za ključeve u obliku ribe. Treći dan je završio Malom školom folklora u suradnji sa KUD-om Podravina iz Čađavice.

Četvrti dan, polaznici Škole u prirodi upoznali su se sa zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama, pojedinačno su im predstavljeni dabar i vretenca animiranim prezentacijama. U poslijepodnevnim satima, uslijedila je radionica izrade i oslikavanja papirnatih „zmajeva“ koje su polaznici zatim puštali na vjetru u perivoju IEC-a. Dan je završio druženjem polaznika u dnevnom boravku IEC-a i prezentiranjem literarnih radova na temu Škole u prirodi.

Peti dan je organiziran opet u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije kada im je gđa. Mirjana Špehar prezentirala i objasnila rezultate uzimanja otisaka prljavih i opranih ruka, nakon čega je dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije održao predavanje Higijena ruku. Uslijedio je oproštajni piknik u perivoju IEC-a Dravska priča i odlazak polaznika kućama.

(www.icv.hr, virovitica-nature.hr)

[g-gallery gid=”462425″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content