FOTO: Obilježena 27. obljetnica formiranja 50. samostalnog bataljuna ZNG Virovitica

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, u subotu, 30. lipnja, na virovitičkom Gradskom groblju te na posljednjem počivalištu Darka Gregorića, hrvatskog branitelja i nekadašnjeg predsjednika kluba 50. Samostalni bataljun, započela je svečanost obilježavanja 27. obljetnice formiranja 50. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde Virovitica, ujedno i Dan UDVDR-a ogranka Virovitica i Kluba Sveti Đurađ. Naime, 28. lipnja 1991. godine u Virovitici je formiran pričuvni dragovoljački samostalni bataljun Zbora narodne garde sastavljen od domoljuba koji su se vojno organizirali i naoružali 1990. godine.

DSC00734 Medium

Odmah nakon formiranja, odnosno dobivanja pravne osnove za djelovanje, s dodijeljenim imenom 50. samostalni bataljun ZNG-a, u suradnji s Policijskom stanicom bataljun stavlja pod kontrolu šire virovitičko područje štiteći vitalne objekte, blokiravši vojarnu i sve granične karaule te utvrdivši položaje prema bilogorskim selima. Pripadnici 50. samostalnog bataljuna sudjelovali su u mnogim obrambenim i oslobodilačkim akcijama na našem području, ali i na području Pounja, Osijeka, Pakraca, Daruvara, Grubišnog Polja, Slatine i drugdje.

DSC00761

Središnja svečanost na kojoj su ispred postrojenih pripadnika bataljuna govorili zapovjednik 127. brigade HV Virovitica i predsjednik UDVDR-a RH, general Đuro Dečak, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitica Zvonko Kožnjak i u ime organizatora ovog događaja UDVDR-a ogranak Virovitica, predsjednik Vlado Paurić i na kojoj je nazočila i zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek Golinac, održana je na sportskim terenima u Svetom Đurđu.

Tom prigodom general Đuro Dečak istakao je činjenicu da su glavni uvjeti za konačnu pobjedu u Domovinskom ratu stvoreni upravo 1991. godine u zapadnoj Slavoniji:

Kičma velikosrpske agresije slomljena je na ratištima zapadne Slavonije, a svoj veliki obol tome dali su upravi branitelji iz Virovitičko-podravske županije. Na žalost u Domovinskom ratu mnogi naši branitelji su stradali na mnogim ratištima, ali od početka smo znali da se Virovitica ne brani u Virovitici nego na Dunavu i Savi.

Nakon svečanosti održani su i sportski susreti hrvatskih branitelja u 6 disciplina, šahu, malom nogometu, elektronskom pikadu, streljaštvu, visećoj kuglani i boćanju.

Na susretima je sudjelovalo 11 ekipa, a prvo mjesto u ukupnom poretku osvojili su domaćini, UDVDR-a Klub Sveti Đurađ. Druga je bila UHBDDR “Vukovi” Taborište, a treće mjesto pripalo je UDVDR-a ogranak Virovitica. (www.icv.hr, bs)

[g-gallery gid=”465896″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content