FOTO: Slatinsku publiku oduševio glazbeno-scenski spektakl ”Bitka za Vukovar”

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Slatina, u prepunoj kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina održan je glazbeno-scenski spektakl ”Bitka za Vukovar”.

Na predstavi su prisustvovali, uz brojne članove udruga proisteklih iz Domovinskog rata, građane Slatine i stanovnike okolnih mjesta, virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa zamjenicima, Darkom Žužakom i Marijom Klementom, gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić sa zamjenicima Sanjom Mrzljak Jovanić i Bojanom Plantakom, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, pročelnica ureda Državne uprave Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata VPŽ Josip Nemec, predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a VPŽ i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mato Bubaš, predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje grada Slatine Ilija Niklić, ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Josip Černi, slatinski župnici vlč. Dragan Hrgić i vlč. Nikola Jušić, načelnici općina s područja Virovitičko-podravske županije i mnogi drugi.

U dva sata spektakla prikazan je film o obrani Vukovara, a tijekom projekcije korišteno je puno specijalnih svjetlosnih i zvučnih efekata koji su gledateljima stvorili osjećaj kao da se nalaze u ratnom vihoru grada heroja. Ulaz za predstavu bio je besplatan, a tražilo se mjesto više. Predstava se odvijala u potpuno zamračenom prostoru, a iz tame su izvirali glasovi glumaca koji su se ispreplitali sa zvukovima sirene opće opasnosti, eksplozijama granata, prelijetanja zrakoplova, urlicima i lavežom pasa, mirisima svijeća i dima. Istovremeno su se u simfoniju zvukova, mirisa, svjetla i tame, ubacivale pomno odabrane pjesme koje je izvodio glazbeni sastav KUD-a Mikleuš, te se tako narušavala struktura sjetnih i neugodnih osjećaja pretvarajući sve negativno u optimizam, poštovanje i zajedništvo hrvatskog naroda.

Kroz predstavu slatinsku publiku su vodili autori spektakla, branitelji Vukovara, heroji Domovinskog rata Damir Markuš i Damir Plavšić.

– Teško je kazati gdje su nas najljepše primili, posjetili smo, uz Lijepu našu, brojne države od Njemačke, Švicarske, Austrije… Na kraju su emocije iste gdje god bili, vidimo da ostavljamo utisak na publiku. Najviše nam je drago vidjeti mlade koji gotovo ništa ne znaju o Domovinskom ratu, a to je tragično. Vijek življenja hrvatskog branitelja je u prosjeku 51 godina, neka oni pričaju povijest, a neka nam je drugi ne pišu. Neka se zna što je bilo tih ratnih godina – poručio je Markuš i dodao – Samo pet posto je zastupljen Domovinski rat u udžbenicima u školama, to je tragedija, sramota može biti sve institucije koje su odgovorne. Država se treba pobrinuti da mladi znaju kako je to bilo i neka se ponose našom Hrvatskom. Mi smo pobjednička vojska i to svi moraju znati.

Damir Plavšić kazao je kako je i on posebno ponosan što je s ovom predstavom u Slatini koja je iznjedrio brojne ratnike, veterane Domovinskog rata.

– Ponosan sam što u vašem gradu mogu pokazati svoju predstavu. Zastrašujuće je, pak, s druge strane da u osmom razredu u udžbeniku ima samo tri stranice o Vukovaru i Domovinskom ratu i to tri stranice zajedno s fotografijama. Druga zastrašujuća činjenica je pet posto zastupljenosti istog u srednjim i osnovnim školama. Drago mi je večeras vidjeti brojne mlade koji su došli vidjeti ovaj spektakl i uvjeriti se u ono što su im majke i očevi pričali u ratu – kazao je.

U predstavi, glazbeno scenskom spektaklu ”Bitka za Vukovar”, nastupili su folklorna skupina Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina ”Kolo” i Kulturno umjetničko društvo Mikleuš, a svoj doprinos u realizaciji dali su Grad Slatina, Radio Slatina, Video ALFA, Pučko otvoreno učilište Slatina Informativni centar Virovitica, kojima su na kraju predstave Damir Markuš i Damir Plavšić uručili zahvalnice. Također, autori ovog hvale vrijednog spektakla hrvatskim braniteljima sa područja Slatine, a koji su sudjelovali u obrani Vukovara, uručili su bukete bijelog cvijeća kao znak zahvale za ono što su dali u obrani Hrvatske. Na kraju spektakla svi u dvorani zagrljeni su otpjevali Thompsonovu pjesmu ”Lijepa li si”.

Glazbeno-scenski spektakl ”Bitka za Vukovar” prikazan je i za djecu slatinskih srednjih škola Marka Marulića i Industrijsko-obrtničke tri sata ranije od središnjeg, također u prepunoj kino dvorani POU Slatina. Cjelokupni program vodila je Helena Hegediš. (www.icv.hr, adf)

[g-gallery gid=”460369″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content