KAO SUHO ZLATO Kilogram limuna ovog ljeta stoji kao pola kilograma janjetine!

Svake godine početkom ljeta cijene jednog voća skoče „pod nebo“. Riječ je limunu, koji ovih dana u pojedinim trgovačkim centrima i trgovinama u Virovitici iznosi čak 22 kune po kilogramu, a uvezen je iz Španjolske.

Za usporedbu, kilogram janjetine se u pojedinim mesnicama u Virovitici može kupiti po cijeni od 55 kuna. Razlog visokim cijenama ovog agruma treba potražiti u uvozu, budući da na hrvatsko tržište dolaze iz Španjolske, Turske i Grčke.

Limuni uvezeni iz ovih zemalja već su pri kraju na našim policama pa će ih uskoro zamijeniti oni iz Argentine, koji bi ipak trebali biti nešto jeftiniji. Hrvatska prema istraživanjima pokriva tek 3 posto proizvodnje limuna u odnosu na potrebe, zbog čega je tržište ovisno o ovim popularnim agrumima iz uvoza.

Inače, potporu za uzgoj limuna daje država i Ministarstvo poljoprivrede, odnosno europski fondovi. Za podizanje novih nasada limuna i drugog voća može se dobiti i 50 posto povrata sredstava (ili 70 posto ako je riječ o mladom poljoprivredniku) kroz mjere 4.1, 6.1. i 6.3 Programa ruralnog razvoja RH. (www. icv.hr, mlo; foto: pexels.com)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content