KATARINA ĐURĐEVIĆ Rokovo će i ove godine biti manifestacija za sve generacije i prilika predstaviti se drugima

Turistička zajednica grada Virovitice organizator je niza prepoznatljivih događaja tijekom godine koji Viroviticu svrstavaju u sam vrh kulturnih, glazbenih i sportskih odredišta. U tijeku je manifestacija Ljeto u gradu koja je započela tradicionalnim motosusretima, na nju se nadovezalo Virovitičko kazališno ljeto, uslijedit će Rock&blues festival, zatim Svirka u palači, događaji koji su postali tradicionalni i koji iz godine u godinu okupljaju sve veći broj i izvođača i posjetitelja. Sve je to kao svojevrsna uvertira za Rokovo, manifestaciju koja u Viroviticu dovede zvučna glazbena imena, uličnu zabavu i mnoštvo drugih događanja. Objavljen je program ovogodišnje manifestacije, a kako nam je potvrdila direktorica Turističke zajednice grada Virovitice Katarina Đurđević, i ove će godine biti bogat program u kojemu će svatko moći pronaći nešto za sebe. Ova godina je organizacijski bila posebno zahtjevna zbog radova na dvorcu Pejačević i u parku. Glavna pozornica bit će na mjestu na kojemu je bila i prethodnih godina, a druga će biti pored Gradske knjižnice i čitaonice.

1. Tko će ove godine glazbom obilježiti Rokovo?
– Program se slaže na način da je namijenjen svim građanima, od onih najmanjih, mladih koji vole zabavu uz neki dobar rock koncert do starijih generacija koje vole poslušati dobre tamburaše. I ove godine smo se potrudili dovesti izvođače koji će zadovoljiti sve ukuse. Tako će na samom otvorenju manifestacije nastupiti grupa Vigor, u utorak je koncert Mate Bulića, dan poslije Opće opasnosti, a na sam blagdan sv. Roka, odnosno na Dan grada nastupit će Mija Dimšić i naš virovitički bend Vatra. Svi naši ovogodišnji sudionici imaju svoju publiku. Tijekom godine primamo mnoštvo poruka i prijedloga sa željama naših sugrađana i nastojimo prilagoditi program tim željama, naravno koliko smo u mogućnosti.
Ove godine želja nam je bila prvenstveno pozvati Vatru. Oni su sa zadovoljstvom prihvatili nastup na ovogodišnjem Rokovu, jer osim što ćemo zajedno proslaviti rođendan našega grada, oni će ujedno obilježiti i 20 godina svoje glazbene karijere. Mislim da tu trebamo svi malo zastati i biti ponosni, jer ipak je „mali“ bend iz jedne „male“ Virovitice postao jedan od najpopularnijih bendova u Hrvatskoj koji obilježava 20 godina vrlo uspješne glazbene karijere.

2. Hoće li i ove godine građani moći uživati u VUF-u?
– Naravno. Jedan od omiljenijih sadržaja manifestacije je upravo VUF – Virovitički ulični festival. U tri udarna dana manifestacije on će se održavati od 18 sati. Bit će tu brojni akrobati, žongleri, a i poneko iznenađenje. Oni su ti koji će oživjeti ulice i drago mi je da i mladi i stariji zaista prepoznaju taj program koji je uvijek jako dobro posjećen.

3. Rokovo je prilika da se građanima predstave brojni kreativci i udruge. Tko će svoje radove i talente pokazati ove godine?
– Članice udruge “Unikat“ svake godine vrijedno pripremaju taj dio manifestacije. Drago mi je da je Viro kreativa od jednog malog sajma rukotvorina postala jako prepoznata i da imamo sve veći broj izlagača iz drugih županija. Ne radi se samo o prodavanju nekakvih proizvoda, već je riječ o prezentaciji ručnih radova, što definitivno treba cijeniti. Svi izlagači se uvijek i iznova vraćaju. Ove godine štandovi će biti ispred PBZ-a, odnosno na virovitičkom korzu. Svi su pozvani: dođite i izaberite nešto za sebe, a i ove godine birat će se najdizajneri te će biti održana tradicionalna revija nakita.

4. Dan grada okuplja udruge, klubove, volontere. Promovira se i sport koji je Virovitici jako važan. Koji će sve sadržaji biti na raspolaganju posjetiteljima?
– Da, sport je važan dio Rokova i moram zahvaliti svim ustanovama i udrugama koje svake godine sudjeluju i na taj način obogaćuju program proslave Dana grada. Tako će u suradnji sa Sportskom zajednicom grada Virovitici ove godine biti održano mnoštvo turnira, Kup Vinka Belobrka, šahovski, teniski, nogometni i košarkaški turniri… Zapravo bit će zastupljeni svi sportovi koji čine Viroviticu sportskim gradom.

5. Posjetitelje na Rokovo privuku najviše vanjski izvođači, međutim uvijek je to prilika i za mlade, još neafirmirane lokalne bendove da pokažu što znaju. Hoće li tako biti i ove godine?
– Ono što mi iznimno podržavamo su mladi bendovi. U suradnji sa Savjetom mladih organiziramo VT ROCK FEST i u programu Rokova, koliko god dana da traje, jedna cijela večer je rezervirana upravo za njih, mlade virovitičke glazbene sastave i to radimo s ciljem da ih promoviramo. Svečano i službeno otvorenje Rokova 2018. je 12. kolovoza, tradicionalnim defileom Gradske glazbe Virovitice i gostiju od dvorca Pejačević do pozornice kod Gradske knjižnice i čitaonice. Ono što će biti posebno na ovogodišnjem otvorenju Rokova je da će osim virovitičke Gradske glazbe sudjelovati i gradske glazbe iz prijateljskih gradova. Jedan od razloga je i taj što ove godine Gradska glazba Virovitica slavi 135 godina svog postojanja, što je zaista vrijedan jubilej i upravo će njihov koncert i koncert njihovih gostiju biti i prvi u kojem će svi posjetitelji moći uživati. (www.icv.hr, bg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content