Kazališno ljeto ovog vikenda donosi dvije predstave, obiteljsku dramu i ljubavnu komediju

Za vikend na kazališnom ljetu pogledajte dvije odlične predstave:

  • U petak, 29. lipnja, predstavu “Olga i Lina” GK Sisak

Režija:
Silvije Vadla

Uloge:
Paola Slavica
Antonia Šašo

Adaptacija teksta: Kristina Kregelj
Scenografija i kostimi: Danijela Gotal Grgurač
Rekviziti: Boris Lemaić
Glazba: Branko Kužnar
Majstor svjetla: Zdravko Kovačević /Aleksandar Franjić
Majstor tona: Nenad Rožanković /Ivan Mihić

Produkcija: Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Gradsko kazalište Sisak

Premijera: 17.11. 2017.

Pavao Pavličić je autor ove “punokrvne” obiteljske drame. Obiteljske jer su dvije protagonistice sestre rastrgane svim onim što ih čini sličnima a opet različitima, rastrgane obiteljskim naslijeđem, odnosima i žaljenjem za proteklim vremenom, za roditeljima, propuštenim (ili pak ostvarenim) prilikama. Drame jer su dvije sestre glumice, te teške profesije u kojima se žive na stotine tuđih života a možda vrlo rijetko svoj. I “punokrvne” jer punokrvna drama neće prevagnuti na jednu stranu, dati za pravo samo jednom liku već će shvatiti i opravdati (motivirati) akciju oba lika, pa još kad se radi o vječnim pitanjima nacionalne bliže i dalje prošlosti, kad se radi o patnjama ljudi u turbulentnim vremenima dramski konflikt može biti samo “punokrvan”. Pomalo zastrašujuća “izolacija” u obiteljskom stanu u Zagrebu, polovicom devedesetih godina prošlog (a tako dohvatljivog) stoljeća ističe jake emocije dviju sestara u vječitoj borbi za emocionalno naslijeđe.

  • U subotu 30. lipnja predstavu “Vrzino kolo” GK Joza Ivakić iz Vinkovaca

U predstavi glume: Ivan Ćaćić, Matea Marušić, Katarina Baban, Denis Brižić, Hrvoje Seršić, Selena Andrić, Goran Smoljanović , Katarina Kristić, Vladimir Andrić te plesači iz FA Lisinski Vinkovci.

Autorski tim:

Kostimografija, scenografija, video projekcije, likovna oprema– Saša Došen
Glazba – Igor Valeri
Koreograf – Danijel Šota
Scenski pokret – Petra Blašković
Harmonika – Andrej Pezić
Snimatelj – Davor Šarić

Trajanje predstave oko 90 minuta

Predstava etnografski obrađuje nekoliko segmenata građanskog života između svjetskih ratova.  Identitet prostora afirmiramo građanskim elementima kulturne baštine Vinkovaca kao što su ; jezik, glazba, kostim, životne navike, društvene vrijednosti,vjerovanja. Pisac gradi svijet drame   kroz moralnu poruku o temeljnim društvenim odnosima kroz teme ljubavi, braka, suodnosa materijalnih i duhovnih načela. Svevremenske suodnose propitujemo suvremenim teatarskim jezikom kako bi priča svojom aktualnošću ostvarila davno piščevo htijenje i zaljubljenost u temeljne vrijednosti života u vinkovačkoj varoši.

„Vrzino kolo u kojem se sve događa,  je kolo u kojem svatko želi biti glavni, svatko vuče na svoju stranu i stvara se metež. Muško – ženska tema bit će interesantna dokle god bude muškaraca i žena, a osobito dokle god bude muškaraca koji kao mala djeca vole uzeti igračku s kojom se netko drugi igra. U predstavi se najviše bavimo emocijama i njih želimo prenijeti publici, kako bi  činila ono što želi, što voli i da stane iza sebe, bude ponosna. Ljepota Ivakićevog  „Vrzinog kola“ je i u tome što s jedne strane donosi pučku tradiciju, a to su ljubavni odnosi, ljubavni zapleti, ljepota govora, glazbe, a s druge strane dva su čina napisana kao vodvilj, po kazališnim normama koje su bile u tom trenutku aktualne i moderne. Ivakić spaja najbolje od velikog kazališta i tradicijskog pučkog teatra.“ riječ redatelja.

Početak predstava je u 21 sat. Ulaz slobodan. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content