KAZALIŠTE VIROVITICA I MEĐUNARODNI USPJEH – ČAK DEVET NAGRADA NA FESTIVALIMA Za svjetski traženu „Kaštanku“ zadužen je tim iz snova – mladi, ambiciozni i talentirani umjetnici

Nakon odličnih ovacija domaće publike virovitička „Kaštanka“ postigla je i zavidan međunarodni uspjeh. Radi se o lutkarskoj predstavi nastaloj u koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar, a stvorio ju je, kako kaže redateljica Vjera Vidov, tim iz snova. Njihov trud i rad prepoznat je na međunarodnim festivalima gdje su osvojili čak osam nagrada. Na festivalu „Zlatna iskra“ u Kragujevcu Sara Lustig je osvojila nagradu za najbolju animaciju, a Natasha Burnos za najbolju scenografiju. Na Međunarodnom kazališnom festivalu za djecu Zaječar predstava je osvojila nagradu za redateljsku poetiku i scenski izraz, a na Međunarodnom festivalu „Čarobna zavjesa“ u Trgovištu (Bugarska) nagrađena je Grand prixom za umjetničko postignuće i doživljaj Čehovljeva svijeta.

Naposljetku, s Lut Festa, Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih kazališta, predstava se vratila s čak četiri nagrade i to Grand prix Zlatnom animom za najbolju predstavu u cjelini; nagradom za najbolju animaciju Sari Lustig; nagradom za originalnu glazbu Igoru Karliću te nagradom za najbolju poetiku lutkarskog izraza koji dodjeljuju novinari.

– Ove nagrade znače nam jako puno jer to nije samo prezentacija našeg kazališta, grada i županije, nego cijele Hrvatske. No, to je tek početak i sudjelovanje na prva četiri međunarodna festivala budući da je predstava nastala tek u rujnu prošle godine – rekao je Miran Hajoš, ravnatelj Kazališta Virovitica, najavljujući još desetak gostovanja ove predstave.

DUPLA Kazalište žđl 9

PRESTIŽAN FESTIVAL

Među njima je i jedan od najprestižnijih svjetskih kazališnih festivala za djecu i mlade ASSITEJ – Artistic Gathering China 2018. koji redateljica Vjera Vidov smatra kao još jednu nagradu.

– Gostovanje u Kini opovrgava sve moje sumnje, jer ako smo od 1500 prijavljenih odabrani među 10 iz cijelog svijeta, onda je to samo po sebi nagrada i potvrda da je predstava dobra i kvalitetna – komentirala je redateljica, koja je inače glumac-lutkar, a ne redatelj te još uvijek nije svjesna ostvarenog uspjeha.

– Ove nagrade potvrdile su moj rad i iskreno još uvijek nisam svjesna svega toga. Ponude stižu, a ja se pitam hoću li to moći opravdati – kaže Vjera, koja će nastaviti tim putem budući da je iskustvo, kako kaže, bilo odlično i pozitivno.

– Nije mi ovo prva režija i naravno da mi je cilj nastaviti u tom smjeru. Mogu reći da je ovo prva ozbiljnija režija gdje sam uistinu imala slobodne ruke, birala svoje suradnike i kao pravi redatelj ničime nisam bila zakinuta – zadovoljno je dodala zadarska glumica ističući daljnju suradnju.

– Ova glumačka i tehnička ekipa je tim iz snova i glupo je uopće mijenjati ga, tako da imamo u planu napraviti još nešto, ali za sada dajemo prostora Kaštanki – kaže redateljica, objašnjavajući da suradnju s Kazalištem Virovitica više ne gleda kao takvu, već kao drugu kuću u kojoj se formirao poseban tim između ta dva kazališta.

DUPLA izrezat Kazalište žđl 11

NEPROCJENJIV TIMSKI RAD

Dio tima je i Sara Lustig, mlada svestrana glumica koja, kao i redateljica, ističe kako je za ovaj uspjeh zaslužan odličan tim ljudi.

– Ni jedan segment predstave nije rađen pojedinačno nego svi sudjelujemo u svemu, pa tako i u gradnji Kaštanke i svih drugih likova. Nagrade za animaciju Kaštanke su stoga od cijele ekipe – skromno će Sara, objašnjavajući koliko je važan timski rad.

– U jednom takvom projektu boriti se s takvim tekstom, s Čehovom kojeg je i inače teško postaviti, a osobito u lutkarskom obliku, mislim da se nitko ne može sam. Imala sam sreću raditi s ekipom zahvaljujući kojoj mi je, ma koliko god bilo teško, bilo zapravo i zabavno – objašnjava Sara koja je na virovitičkim kazališnim daskama već treću godinu, a ove nagrade dale su joj dodatno samopouzdanje te osjećaj pripadnosti u, kako kaže, uigranom i odličnom virovitičkom ansamblu.

DUPLA izrezat Kazalište žđl 12

LUTKE I GLUMCI

Pozornicu sa Sarom u Virovitici i u Kaštanki dijeli i Goran Vučko, također mlad i svestran glumac kojemu je ovo šesta predstava u Virovitici, druga s lutkarskim elementima.

– Ovo je lutkarska predstava s glumačkim elementima, a budući da sam na akademiji imao oba medija, sretan sam što u Virovitici mogu nastaviti raditi na njima – kaže Goran, ističući da je lijepo biti dio nečega hvaljenog i kvalitetnog na početku karijere. Odlaske na festivale ne gleda kroz nagrade, ali uvijek dobro dođu.

– U trenutku rada na predstavi nagrada nikada nije krajnji cilj, ali je jako lijepa pohvala i uvijek iznenadi jer joj se nikada zapravo ne nadaš – rekao je Goran, opisujući nagrade kao potvrdu vrijednosti i kvalitete rada te svojevrsni vjetar u leđa. Ova skromna ekipa, sigurni smo, dobit će još mnoštvo potvrda jer ih očekuje turneja na kojoj će se tek dokazati. (www.icv.hr, žđl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content