Lovačkoj udruzi “Fazan” Pitomača vraćen Lovački dom “Banov brod”, započele radne akcije uređenja

Lovačko društvo “Fazan” Pitomača osnovano je 1945. godine. Iste godine, 20. listopada donijeta su Pravila društva . Prvi predsjednik bio je Tomislav Stajskal, tajnik Vinko Lacković, blagajnik Dragutin Tari, lovnici ing. Drago Majer i Tomo Grgačić i lovočuvar Ivan Mihoković.

Društvo je sačinjavala grupa entuzijasta i ljubitelja lova i lovačkog druženja. Aktivnim radom u skladu sa tadašnjim zakonskim regulama stvarali su prihode kako od lovstva tako i organiziranjem vrlo posjećenih priredbi, zabava i slično. Krajem 1950-tih godina osnovna zadaća im je bila hitna izgradnja lovačkog doma. Društvo je uprlo sve snage, prikupilo sredstva i u kolovozu 1960. godine počelo izgradnju današnjeg lovačkog doma “Banov brod”. Kako je to lovcima bilo vrlo važno, već 17. rujna 1961. godine dom je bio završen. Nekoliko godina kasnije društvo ga je počelo davati u zakup i dobivalo od toga materijalnu korist, što je bilo podstrek članstvu u obavljanju svih lovačkih aktivnosti.

Za gradnju lovačkog doma postoje pravovaljani dokumenti od građevinske i lokacijske dozvole, ali bio je izgrađen na čestici državnog vlasništva. Nakon Domovinskog rata zbog tog podatka država je potezom pera oduzela lovcima LD “Fazan” Pitomača, njihov 30 godina korišteni, proširivani i uređeni lovački dom.

To je trajalo sve do 21. svibnja 2018. godine. Nakon višekratnih traženja okončana je borba s papirologijom i birokracijom i LU-a “Fazan” Pitomača, pri Općinskom sudu u Virovitici, zemljišni odjel Pitomača, upisana je kao jedini posjednik i vlasnik Lovačkog doma “Banov brod”.

Zbog toga Upravni odbor društva, 19. svibnja 2018. godine donio je odluku o održavanju dviju radnih akcija na čišćenju okoliša i doma “Banov Brod”.

Za Štefinu i radna akcija LU Fazan Pitomača 065 kopija Custom

U nedjelju, 3. lipnja, na radnu akciju odazvalo se 40 lovaca sa neophodnom mehanizacijom sa zadatkom krčenja totalno zaraslog okoliša. Radilo se sa 7 traktora, dva traktora s malčetnim priključcima, strojem za mljevenje odsječenog granja drveća, žbunja, najrazličitijeg izbujalog raslinja koje su vrijedni, mahom mladi lovci, uklanjali motornim pilama, trimerima, škarama, mačetama, vilama, i drugim alatkama. Akciji su se odazvali i najstariji članovi LU. Akcija je trajala od 8 do 13 sati, s vrlo vidljivim rezultatom. Završila je zajedničkim lovačkim ručkom i dogovorom da se vide slijedeće nedjelje. Ovaj puta predsjednik Darko Pavleković, lovnik Davor Gašparec i uže rukovodstvo društva predvidjeli su čišćenje unutrašnjosti doma, na kojem su razbijena sva stakla i sve što se razbiti moglo.

Za Štefinu i radna akcija LU Fazan Pitomača 070 kopija Custom

Biti će to lakši, ali učinkovit dio posla. Lovci su svjesni sveobuhvatnosti investicije i veličine radova koji će uslijediti. Lokacija doma bila je, a uvjereni su da će i u buduće biti važna turistička Meka. Nalazi se na asfaltnoj cesti, svega stotinjak metara do obale rijeke Drave, nasuprot opjevane Križnice i kako lovci kažu, lovački dom “Banov Brod” investicija je za budućnost. (www.icv.hr, bm)

Za Štefinu i radna akcija LU Fazan Pitomača 099 kopija Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content